Berta Sándor

Újra feltalálta az érintő­képernyőt a Qeexo

Egy kisvállalkozás teljesen megváltoztatná az okostelefonok használatának módját.

A Qeexo egy olyan érintőképernyőt fejlesztett ki FingerSense néven, amely képes különbséget tenni aközött, hogy valaki az ujjbegyével, az ujjpercével, a körmével vagy éppen egy digitális tollal érinti meg. Mindezt a cég a készülékekbe beépített gyorsulásmérő segítségével éri el. Azáltal, hogy az ujjak különböző részeihez eltérő akciókat vagy funkciókat lehet hozzárendelni, az eddig bonyolult feladatok elvégzése - például a szövegek kijelölése -jelentős mértékben egyszerűbbé válhat.


Sang-Won Lee, a Qeexo társalapítója és vezérigazgatója korábban a HTC-nél dolgozott. A menedzser elmondta: olyan ez, mintha a kezünkön különböző gombok helyezkednének el. Amennyiben ez megvalósul és elterjed, úgy az okostelefonokat gyakorlatilag ugyanúgy lehet majd kezelni, mint például az asztali számítógépeket, amelyekhez szintén számos beviteli módszer és eszköz (egér, görgő, billentyűzet, billentyűkombinációk stb.) használható. A FingerSense-t a Qeexo két másik társalapítója, Chris Harrison és Julia Schwarz alkotta meg. A cég tervei között szerepel az is, hogy az érintőképernyőket a jövőben sokkal egyszerűbben és intuitívabb módon lehessen majd használni például az emberi testen és a falfelületeken.

Mark Rolston, a Frog Design korábbi kreatív vezetője szerint viszont a Qeexo "veszélyes területre" evezett, ugyanis minden okostelefon-gyártót változtatásokra fog inspirálni. A vállalatnak el kell majd érnie, hogy a gyártók támogassák a megoldást, ráadásul egységesen álljanak ki mellette. Egy ujjperces érintés nem működhet majd másként és nem kínálhat más funkciót a Samsung Galaxy vagy az Apple iPhone készülékeken. Az ilyen módszerek esetében csak az számít, hogy teljes mértékben támogatják-e a gyártók, s fontos az is, hogy az alkalmazások fejlesztői elfogadják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DrFantastikus #6
    hasznos !!!!!!!!!!!!
  • wraithLord #5
    Nem tudom, ki hogy van vele, de én egy kézzel szeretem a telefont használni. Viszont elég nehéz ugyanabban a kézben tartani is a telefont, és annak a kéznek az "ujjpercével" (mondjuk az nem ujjperc, hanem két ujjperc ízesülésének - ujjízület - a háti oldala :D) nyomkodni a telefont.
    A két ujjal való kezelés még határeset, az megoldható így.

    Nem olyan rossz ötlet, de csak tepsifonoknál van értelme, azt úgyse lehet egy kézzel kezelni... és persze tableteknél is jó lehet.
  • Omega #4
    Az emberi árkategóriában egy kicsúsztatható billentyűzet lenne a legnagyobb innováció, nem ez a sok szar.
  • SanMaster #3
    makkal, pffff :D :D
  • esemve #2
    Makkal is nyomhatom, vagy azt nem érzi?
  • Tetsuo #1
    :-) Ujjbeggyel is alig találom el a kijelölnivalót, hát még "hirakennel"!