Berta Sándor

Másfél milliárd euró büntetés a kartellező kijelzőgyártóknak

Amint arra számítani lehetett, az Európai Bizottság összesen hét nemzetközi konszernt marasztalt el amiatt, mert egy évtizeden keresztül két kartellbe tömörülve károsították meg az európai gazdaságot és a felhasználókat.


Joaquin Almunia
A Chunghwa, az LG Electronics, a Philips és a Samsung SDI mind a katódsugárcsöves televíziókkal, mind a katódsugárcsöves kijelzőkkel kapcsolatos kartellben szerepet játszott, míg a Panasonic, a Toshiba, az MTPD (a Panasonic egyik leányvállalata) és a Technicolor (a korábbi Thomson) kizárólag az előbbiben. A társaságok 1996 és 2006 között állapodtak meg az áraikról, felosztották egymás között a piacot, korlátozták a gyártókapacitásukat és bizalmas üzleti adatokat osztottak meg egymással. Mind a két kartell globális viszonylatban működött.

"Ezek a katódsugárcsöves kartellek úgy működtek ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A katódsugárcsövek voltak a legfontosabb alkatrészek, ezek ára tette ki a végső ár 50-70 százalékát. Mindebből következtethetünk arra, hogy mennyire súlyos jogsértő magatartásról is volt szó és az elmúlt években mekkora károk is érhették a felhasználókat" - hangsúlyozta Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyügyi biztosa.

A két kartell a legjobban szervezett volt az Európai Bizottság által eddig vizsgált szervezetek közül. Az egyes dolgokról úgynevezett Zöld Találkozókon állapodtak meg egymással a hét vállalat vezetői. A találkozókat általában hetente, havonta vagy negyedévente golfpályákon tartották, innen származik a név is. A helyszínek között volt Tajvan, Dél-Korea, Japán, Malajzia, Indonézia, Thaiföld, Hongkong, illetve Amszterdam, Glasgow, Párizs, Róma és Budapest is. A megbeszélések során először mindig a kereslettel, a gyártással, a forgalommal és a gyártókapacitással kapcsolatos adatokat egyeztették az adott régióra lebontva, majd megállapodtak az árakban. A vezetők pontosan tudták, hogy törvénytelen dologban vesznek részt, lefoglaltak többek között olyan dokumentumokat, amelyekben külön felhívták a menedzserek figyelmét a titoktartásra.

Az Európai Bizottság döntése értelmében az összbüntetés 1 470 515 000 euró. Ebből a Samsung SDI köteles 150 842 000, a Philips 313 356 000, az LG Electronics 295 597 000, a Technicolor 38 631 000, a Panasonic 157 478 000, a Toshiba 28 048 000, a Philips és az LG Electronics közösen 391 940 000; a Panasonic, a Toshiba és az MTPD közösen 86 738 000; míg a Panasonic és az MTPD együtt 7 885 000 eurót befizetni. A Philips azonnal jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen, míg a Chunghwa azért nem kapott büntetést, mert ők tették meg a bejelentést, majd folyamatosan együttműködött az európai hatóságokkal az ügy felgöngyölítésében. A mostani büntetés előtt az autóüveg-gyártók kartelljére kiszabott összesen 1,38 milliárd eurós bírság tartotta az európai versenyjogi büntetések csúcsát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #22
    :) Termeszetesen erveid nincsenek, mint ahogy eddig sem voltak, csupan a csusztatas, a szemelyeskedes magasiskolaja. Egy elmeny veled beszelgetni.
    A te stilusodban: A kalapos, az - gondolom, a hasznalt kommunikaciobol kovetkeztetve - inkabb kipas...
  • Vol Jin #21
    Tícsákbe Őket!
  • kalapos01 #20
    Ejha, mindig komolytalannak tartottam az agymosás hatékonyságával kapcsolatos megállapításokat, de a kommentjeid látványosan bizonyítják, hogy vannak olyanok, akik hamar megtörte és droidokká váltak. Szar lehet.
  • gosub #19
    pedig a hollócost pont így müxik!
  • Tetsuo #18
    Megkerestek egy csing-csang ceget, aki bevallalja, hogy a nevet adja hozza vadalku mellett.
    Ilyen szinten mar mindenki saros es mindenhol lenyulasok vannak, minden teruleten es minden kormanyban. Az EU probal reszesedest szerezni ezekbol is, ennyi. Termeszetesen nem a vasarlo kapja vissza a penzt, akinek valojaban kene...
  • tomcsa4 #17
    Nem volt titok, sőt lehet előtte is sejtették. Csak az ilyen ügyeknek a felgöngyölítése évekbe telik.
  • djw #16
    nem volt titok, csak mos fájt egyiküknek annyira, hogy feldobja a többieket
  • cloud.strife #15
    +1
  • Whysper #14
    De hagyjuk már érted ne mond már ,hogy az információ világába ez 10 éven keresztül titok volt! 8)
  • ddt500 #13
    10 év kartelezés után én egy nullát még odavéstem volna a végére.