Berta Sándor

Európában is kapható lesz az Asus 4K monitora

A tajvani gyártó PQ321Q típusú kijelzője az Amerikai Egyesült Államokban már megrendelhető, Európában augusztustól lesz megvásárolható. Nem az átlagos pénztárcájú vásárlóknak készült.

Az Amazon kínálatában július 16-tól lesz elérhető, de már előrendelhető az Asus 4K monitora, amelynek bevezető ára 3499 dollár. A 31,5 collos (80,1 cm) 4K UHD kijelző IGZO-panelt kapott, felbontása 3840 x 2160 képpont, pixelsűrűsége 140ppi. Az eszköz fogyasztása 93 watt, energiatakarékos üzemmódban 6 watt, míg készenléti állapotban 1 watt, a kontrasztaránya 800:1, a betekintési szöge pedig 176 fok. A panel gyártóját ugyanakkor az Asus nem volt hajlandó megnevezni. A tajvani konszern szerint ez az első végfelhasználóknak szánt 4K képernyő, amely LED-háttérvilágítással rendelkezik.

A gyártó terméket az Amerikai Egyesült Államokban DisplayPorttal és két HDMI-kimenettel dobja piacra, ugyanakkor az európai értékesítésre szánt modellekbe csupán egyetlen DisplayPort kerül. Ennek oka, hogy az európai vámszabályok miatt minden 30 collosnál nagyobb és HDMI-kimenettel rendelkező kijelző televíziónak minősül, ezekre a modellekre pedig az átlagosnál nagyobb vám vonatkozik. Azért, hogy a PQ321Q ne legyen még drágább, a vállalat úgy döntött, hogy az európai változatokból kihagyja a HDMI-kimeneteket. E lépésnek köszönhetően az európai piacra szánt termékek ugyanannyiba kerülnek majd, mint amerikai társaik.

Az elmúlt hónapokban egyre több hír jelent meg a 4K termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban. A világon elsőként 2014 júliusában Japánban indul 4K tévésugárzás. Az ultranagy felbontású műsorszórás (UHDTV) 3840-szer 2160 képpontos minőségével a nagy felbontású tévéadásnál (HDTV) mintegy négyszer részletesebb képet ad. Márciusban ismertté vált, hogy még az idén megjelenhetnek az olcsó kínai gyártók 4K tévéi. Az gyorsan kiderült, hogy ezek a modellek nem az átlagembereknek készültek. A Samsung júniusban Budapesten is bemutatott tévéje például tízmillió forintba kerül. Nem csak a magas ár jelenti a problémát, hanem az is, hogy egyelőre nincsenek elérhető tartalmak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #1
    Majd bruttó 50000 HUF környékén veszek ilyet... 2005-ben még a full HD is iszonyú drága volt. Nekem annyira nem sürgős, de a "fejlődés" nem állhat meg.