Berta Sándor

Nagy-Britanniában életfogytiglan járna a kiber­támadásokért

II. Erzsébet brit királynő a Lordok Házában mondott beszédében ismertette az elképzelést.

A brit kormány a jövőben az eddiginél sokkal szigorúbban lépne fel a katasztrofális következménnyel járó kibertámadások elkövetőivel szemben. Minden olyan személy, aki ilyen akciót hajt végre életfogytig tartó börtönbüntetést kaphatna. Az 1990-es Computer Misuse Act nevű törvény módosítása már folyamatban van.

A szigorú büntetés minden olyan személyre vonatkozna, aki olyan kiberakciót hajt végre, amelyek következtében emberek halnak meg, komoly megbetegedések történnek vagy gyengül a nemzetbiztonság. A kabinet így lépne fel többek között az ipari kémkedés ellen is. A The Guardian rámutatott, hogy az ipari kémkedéssel kapcsolatos kibertámadásokért jelenleg legfeljebb 10 év börtön jár, a jövőben ezt 14 évre szigorítanák.


Ugyanakkor sokan bírálták az elképzelést, többek között arra hivatkozva, hogy a jelenlegi törvények alapján ugyanúgy lehet büntetni az élet és a tulajdon elleni bűncselekményeket. Mustafa Al-Bassam - akit a Computer Misuse Act alapján ítéltek el - például azt mondta, hogy a brit kormány által leírt támadásokra csak a hollywoodi filmekben kerül sor. A biztonsági cégek és szakemberek szintén támadták a tervet, azt hangsúlyozva, hogy a hálózatok biztonságát vizsgáló akciók eddig is bűncselekménynek számítottak és ez a helyzet a jövőben sem változna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #12
    Nos, akkor a kémkedő hivatalaik dolgozóit és vezetői már küldhetik is a hűvösre. Vagy az ipari kémkedés nem bűn ha Angliától független céget támadnak Angliából?!
  • halgatyó #11
    "VAGY gyengülhet a nemzetbiztonság"
    ismétlem: "vagy"
    Szóval nem is kell embereknek meghalniuk, elég az, ha valahol egy titkosszolgálati bilderberges szabadkőműves háttérhatalmi tömeggyilkos disznógazember ráfogja valakire, hogy "gyengült a nemzetbiztonság" máris tízszer akkora büntetést kap, mint egy síma gyilkos.
    Ez gusztustalan, hogy finom legyek. De a Föld egyik legaljasabb gyarmatosító hatalmának "uralkodóitól" (vagy a mögöttük álló arctalan tömggyilkosoktól) nem is vártunk mást.

    Érdekes kérdés viszont egy büntetés ELRETTENTŐ HATÁSA.
    Ebből a törvényjavaslatból az látszik, hogy a libernyálasokat teljes pofával támogató okádékok szerint ITT igenis van elrettentő hatása a rettenetes büntetésnek.
    Máskor meg (amikor CSAK minket, kisembereket fenyegetnek, gyilkolnak, rabolnak, zaklatnak) UGYANEZEK A SZ*GYALÁZATLIBERNYÁL KRICSMINOLÓGUSOK SZERINT "a büntetési tételek növelése nem fokozza az elrettentő hatást" ezért a minket gyilkolászó majomembereket csak feltételes börtönre kell itálni, és különben is az életfogytiglan sérti azokat az végtelenül érzékeny emberi jogaikat óóóóóóóó
  • torreadorz #10
    Azért nem mindegy hogy milyen tipusú büncselekményről beszélünk, amikor itthon fellángol a halálbüntetés utáni vágy akkor azért tipikusan valamiféle előre megfontolt brutálisan elkövetett gyilkosságról van szó ahol az elkövető többszörösen visszaeső.
  • vision5 #9
    Nagyon helyes. Sőt a spamelőket meg kéne kövezni.
  • Sir Quno Jedi #8
    Régen tettek egy tégla port a gardróbodba, mikor kijöttek letartóztatni, most elég egy terhelő file-t (hogy betörtél egy "kormányhivatalba") elhelyezni valamék gépeden és mész is életfogytra, a kutya sem ugat utánad, sosem mosod ki magadat. Evvan. Gvantanamo2. A sorozatgyilkosok meg köszönik szépen, de jól vannak.
  • teddybear #7
    Érdekes, érdekes.

    Az angolok megszigorítanák egy bűncselekmény büntetési tételét, mire a hozzászólók többsége rögtön úgy köpköd, mintha őket akarnák lecsukni.
    Ugyanakkor meg a magyarok jelentős része meg visszahozná a halálbüntetést....
  • blessyou #6
    Azért elég igazságtalan számon kérni a ma élő angolokon az évszázadokkal ezelőtt történt eseményeket.

    Másrészt azért az afganisztáni háborút ne akarjuk már egy népirtás szintjére hozni. Ha válogatás nélkül akarnának gyilkolni, nem precíziós fegyverekkel tennék.
  • MasterMason #5
    Tömény giccs és feudalizmus. Ezt csinálták az elmúlt évszázadokban is, nem azért szállták meg Indiától kezdve a fél világot, mert vigyázni akartak mások gazdasági és egyéb értékeire. :D
  • Bálnaborjú #4
    ez lemaradt : "...gyilkolásznak a drónjaikkal..."
  • Bálnaborjú #3
    persze amikor Pakisztánban meg Afganiszánban válogatás nélkül gyilkolásznak az angolszászok, az nem "computer misuse"... ?

    anyátok !