Berta Sándor

Virágzó metropolisz lett az online alvilág

Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak, a kibertámadások piaca virágzik. Az elmúlt években kiépült a valódi mellett egy párhuzamos online alvilág.

A Juniper Networks azért lobbizik, hogy át kell gondolni a kiberbűnözés elleni harcot. A Rand Corporation nevű amerikai szervezet tanulmánya szerint a feketepiac példa nélküli, globális szintet ért el. A hagyományos eszközök gyakorlatilag használhatatlannak számítanak ebben a küzdelemben. Hendrik Davidson, a Juniper Networks képviselője hangsúlyozta: már nem is alvilágról beszélhetünk, sokkal inkább egy virágzó metropoliszról. A működés globális szinten van megszervezve és a piac több milliárd dollár értékű. A bűnözők robusztus infrastruktúrára támaszkodhatnak és a feketepiac akkor is zökkenőmentesen működik tovább, ha lekapcsolják a hálózat egyik tagját, ugyanis a hiányzó láncszemet azonnal pótolják.


A kiberbűnözők párhuzamos világa átnyúlik az országhatárokon és az egyes személyek vagy csoportok bizonyos országokban különböző dolgokra specializálják magukat. A vietnámiak például az e-kereskedelmi rendszereket támadják, az oroszok a pénzügyi szolgáltatásokat, míg a kínaiak a szellemi tulajdont. A tanulmány arra is rámutatott, hogy az alvilág gazdasága gyakorlatilag ugyanúgy épül fel, mint a hagyományos gazdaság. Vannak kiképzési és gyakorlási lehetőségek, üzletek, szervizajánlatok, saját fizetőeszközök és törvények, valamint kialakult egy hierarchia is. Ma már a spam- vagy a DDoS-támadások ugyanúgy megrendelhetők, mint egy autó. A több száz számítógépet tartalmazó botnetek egy napra már körülbelül 50 dollártól kibérelhetők.


A támadások egyre kifinomultabbak

Davidson szerint a hagyományos módszerek helyett inkább az aktív védekezést kell előnyben részesíteni és az IT-biztonsági iparnak össze kell fognia a kormányokkal. A tartós védelemhez meg kell bénítani a kiberbűnözők gazdaságát, úgy, hogy túl sokba kerüljön számukra az új rendszerek kiépítése. Az aktív védekezés azonosíthatja, blokkolhatja és frusztrálhatja az online támadókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    én is rákattintottam, de nem látom az ellentmondást: az annyit ír, hogy a rossz gazdasági döntésekhez képest a kiberbűnözés elhanyagolható.
  • Archenemy #1
    Tök jó, hogy a cikkajánlók közt van egy ilyen is:
    http://sg.hu/cikkek/99880/nevetsegesen-kicsi-a-kiberbunozes-altal-okozott-kar
    Így most eldönthetem, hogy mitől rettegjek! :)