Berta Sándor

Egyedi jelöléssel a fémtolvajok ellen

A Deutsche Telekom új megoldással, úgynevezett mesterséges DNS-sel próbálja meg felvenni a harcot a fémtolvajokkal szemben. A rendszert a német vasúttársaság már sikerrel alkalmazza.


Figyelem! Láthatatlan jelölés!
A mesterséges DNS elnevezés némileg csalóka, ugyanis a használt anyagnak nincs köze a DNS-hez, inkább arra a funkcióra utal, hogy így lehetőség nyílik a fémek származási helyének a pontos megállapítására. A megoldás lényege, hogy egy helikopter repül el a vezetékek felett és eloszlat rajtuk egy zöldes színű különleges anyagot, amely UV-fény alatt láthatóvá válik. Ezáltal a pontosan nyomon követhető, hogy egy ellopott rézkábelt honnan vágtak le a tolvajok. Az anyag ráadásul rákerül a bűnözők ruhájára és bőrére is, így hozzájárul a lebuktatásukhoz.

A német vasút már 2011 óta használja az eljárást eszközei megjelölésére és kiaknázza azt a lehetőséget is, hogy a mesterséges DNS-nek számos különböző változata érhető el, így az egyes berendezések akár személyre szabott kódokkal is elláthatók. E kódok alapján pontosan kideríthető, hogy az adott darabot melyik vágányszakaszról lopták el. Az anyag felvihető alumíniumra, vasra, bronzra, rézre. A társaság azután volt kénytelen lépni, hogy 2010-hez képest 2011-ben átlagosan több mint 30, egyes tartományokban azonban több mint 100 százalékkal nőtt a vágánylopások száma. Az okozott kár 2011-ben kereken 11 millió euró volt.

A Deutsche Telekom tavaly 270 esetben regisztrálta rézkábelek eltulajdonítását és a kár 1 millió eurót tett ki. A konszern ugyanakkor - érthetően - nem közölte, hogy pontosan hol alkalmazza az új megoldást. Időközben számos nagy német vállalat és szervezet fogott össze a fémtolvajok ellen, a lopások felderítésért és közösen igyekeznek megakadályozni a károkozásokat. Az együttműködésben komoly szerep jut a Német Fémkereskedők Szövetségének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nett #14
  A sharia országaiban magasabb a bűnözés, mint itt. Nem tudom miért akarnál egy olyan büntetésvégrehajtási stratégiát, ami megbukott?
 • Cat #13
  saját magad adtál választ: NEM a büntetés mértéke a visszatartó erő, hanem a felderítési arány!

  Az, hogy egy bankrablást halálbüntetéssel vagy 10 év börtönnel büntetnek lényegtelen, hiszen az elkövető arra számít, hogy megússza. Viszont ha szinte biztosan elkapják, akkor nem megy bele a dologba.
 • Caro #12
  Volna egy kérdésem azoknak, akik szerint a büntetés nem visszatartó erő.
  Miért van az, hogy ahol van kamera, ott nincsen rongálás? Ahol nincs, ott pedig szétvernek mindent?
 • bdzsana #11
  Az a ti óriási hibátok, hogy a büntetés végrehajtástól várjátok a jobb közbiztonságot, holott ez csak reakció, kezelése azoknak, akik már bűnöző életformára tértek. Az okról mindenki elfeledkezik, vajon ezek az emberek, miért lettek bűnözők? Egyet segítek, nem az enyhe büntetések miatt, mert se téged se engem nem vett ez rá a gyilkolásra stb. A válasz sokkal inkább keresendő a gazdasági, de főleg társadalmi politikában.
  Azon vitatkoztok, hogy drága krémmel kenegessétek a pattanást, vagy csak simán kinyomjátok, de az nem jut eszetekbe, hogy mitől jöttek ki.
 • Tetsuo #10
  Te valahogy mindig a durván burokratikus USÁ-ból indulsz ki.
  Hahó! Van ám más ország is! Sot van olyan lehetoség is, amit még eddig nem valósítottak meg! ;)
  Szerintem sokan, akik Magyarországon a halálbuntetest tartják elfogadhatónak, ellenzik az USA kultúráját, politikaját stb. meg az elb@szott angolszász mentalitást is. Nem mellesleg, az általad példakent hozott rendszernek koszonheto, hogy Magyarországon emelkedik es durvul a bunozés. De ezt most hosszú lenne neked...
  Szóval a korlátaidat ne vetítsd már ki másokra, koszi.

  Kiindulhatunk Irán buntetésvégrehajtásából is, persze európai, keresztény képre formálva. (Gyengébbeknek ez utóbbi paradoxonnak tunhet, nekik egy kis vallási, kultúrtorténeti elmélyulést javasolok.)

 • Cat #9
  Egy halálbüntetés sokkal drágább, mint egy életfogytig tartó szabadságvesztés; több millió dollárba kerül, mert a hibák elkerülése végett sokkal több a fellebezés, kormányzói aláírás, stb., és az elítéltet is sokkalta szigorúbb körülmények között kell tartani addig az akár másfél évtizedig, amíg minden jogi fórumon végigmegy az ügye (a saját, a többi rab, illetve a börtönőrök védelme érdekében), mintha simán csak börtönbe került volna.

  Egy villámgyors keresés: http://www.deathpenaltyinfo.org/costs-death-penalty

  Ezek szerint az ilyen tárgyalások hatszor több időt igényelnek a bíróságoktól mint az életfogytig tartó ügyek, 147 napot a 24,5-lel szemben. Összességében Kalifornia állam 1978 óta 4 milliárd dollárt költött a halálbüntetésekre. Számítások szerint ha a kormányzó minden jelenleg halálsoron ülőt kegyelemben részesít az évente 170 millió dollár megtakarítást jelent az államnak, azaz összesen 5 milliárd dollárt a következő 20 év során.

  Maryland államnak az 1978 óta végrehajtott öt kivégzés 186 millió dollárjába került, azaz egy emberélet elvétele 37 millióba. Szövetségi szinten nyolcszor annyiba kerül a halálbüntetéssel szembenéző védelmére kirendelt állami védelem. Stb. stb. stb.
 • Tetsuo #8
  Ez a kurv@ ékezet! Az a rohadt Alt billentyu! Hazamegyek és veszek egy kbszott billentyuzetet a jovo hónapban!
 • Szefmester #7
  Akkor kellene valami új adófajta. Nevezzük börtöntöltelékek életszínvonalának megtartása adó. Önkéntes adófajta, és azok fizetik akik ellenzik a halálbüntetést.
  Mivel tévesen úgy gondolják hogy ezek olyan körülmények között vannak végrehajtva hogy te vagy a gyilkos nyissz a fejed, a tárgyalás meg ráér... Az ilyen gyilkosokat külföldön is hónapokig és néha évekig ültetik a siralomházba az ítélet meghozatala után. Így van némi esélyük a túlélésre.
  Ha olyan lelkesen akarják eltartani azokat akik hónapokon át kínoznak egy nőt, vagy lopnak el olyan eszközöket ami miatt több tucat ember élete kerül veszélybe, akkor had tegyék. De azok akik az ilyen társadalmi mocskokat eltüntetni és nem eltartani akarják, azok had ne fizessék már ezt az adónemet.
 • Tetsuo #6
  A sharia csak veletlen egybeesés. Ne keverd ide, mert a tobbi resze természetesen nem ebbe a kultúrkorbe való. ;)
  Bár, a muzulmán barataim szeretik hangoztatni, hogy a muzulmanok es keresztenyek nagyon hasonló ertékrenddel ill. nézettel bírnak, én mindig cáfolom ezt. ;)
  Azt elismerem hogy Hamvasnak igaza lehet, miszerint minden világvallás gyokere egy alapigazság, amitol ki-ki másfele távolodott. A halálbuntetést én sem teljesen támogatom, csak extrém esetekben, de a szén és uránbányában való kézi fejtés, a kasztrálás, a kézlevágás, a megjelolés, a nyílvanos megszégyenítés ill. az orok priusz alap kéne legyen egy modern társadalomban, ha rendet akarunk, szerintem.
 • Palinko #5
  végtagokat vennék, vane? :D