Berta Sándor

Adatokat vírussal tit­ko­sító, és azzal zsa­roló bűn­bandát kaptak el

Az amerikai hatóságok lelepleztek egy nemzetközi kiberbandát, mely PC-tulajdonosokat zsarolt és banki információkat lopott el.

A bűnözők több mint 100 millió dollárt zsákmányoltak. A nemzetközi nyomozást az amerikai igazságügyi minisztérium vezette. A Gameover Zeus nevű kártevő segítségével a csoport 500 000 - 1 000 000 számítógépet fertőzhetett meg. A hatóságok többek között egy orosz férfit gyanúsítanak a tevékenységgel. Az illető legutóbb a Fekete-tenger partján lévő Anapa nevű üdülőközpontban tartózkodott.

Bírósági iratokból az is kiderült, hogy a férfit meggyanúsították azzal, hogy ő fejlesztette ki a 2006-ban felbukkant Zeus nevű trójait, aminek a segítségével banki jelszavakat törtek fel. A csoport tagjai alkották meg a Cryptolocker nevű programot is, amely titkosítja az emberek adatait és azokat csak fizetés ellenében teszi ismét elérhetővé. Az elkövetők csak a Cryptolocker segítségével az első két hónapban 27 millió dollár bevételre tettek szert.

Leslie Caldwell, az amerikai igazságügyi minisztérium bűnügyi részlegének vezetője kijelentette: a programok nagyon fejlettek voltak, komoly nyereséget termeltek és a kiberbűnözők megnehezítették a felderítésüket, illetve a leállításukat. Közel 12 ország hivatalai és magán biztonsági cégek vettek részt a nyomozásban, azért, hogy visszaszerezzék az ellenőrzést a megfertőzött számítógépek felett. Az elmúlt hétvégén azon dolgoztak, hogy világszerte 300 000 PC-t tisztítsanak meg a kártevőktől. Az akció keretében az ukrán hatóságok a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) közösen már május elején számos szervert foglaltak le Kijevben és Donyeckben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!