Berta Sándor

Milliárdokat költhet fel­vásárlásokra a Google

A keresőóriás ahelyett, hogy hazavinné és leadózná több tizmilliárd dolláros külföldi bevételeit, inkább innovatív kis cégeket vesz.

A Bloomberg és a The Wall Street Journal egyaránt arról számolt be, hogy a társaságnak nem sikerült nyélbe ütnie egy 4-5 milliárd dolláros üzletet, de ennek ellenére folytatná a felvásárlásokat, amikre ráadásul nem is kevés pénzt szánna. Az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott dokumentumokból kiderült, hogy az óriáscég közel 30 milliárd dollárt tart külföldön. A 4-5 milliárd dolláros üzlet, illetve annak meghiúsulása szintén a SEC-hez nyújtott papírokból derült ki. A kiválasztott vállalat külföldi volt, mást viszont a Google nem volt hajlandó elárulni.

A társaság az egyik iratban megerősítette, hogy 20-30 milliárd dollárt kíván külföldi szerződések megkötésére, illetve cégek és technológiák megvásárlására fordítani. Ebből az összegből költ többek között az USA-n kívüli szerverközpontjai működtetésére is. Ezenkívül a társaságnak kereken 60 milliárd dollár pénzügyi tartaléka van, ebből 35 milliárd dollárt külföldön kamatoztat.

A Google korábban 1 milliárd dollárért megvásárolta a Waze közlekedés-információs céget, majd 500 millió dollárért az övé lett a Deepmind, amely a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekre szakosodott, végül 3,2 milliárd dollárt fizetett a Nest Labs tulajdonjogáért. A tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokban a vállalat azt írta, hogy az ilyen jellegű, nagy összegű felvásárlások a jövőben is folytatódni fognak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!