Berta Sándor

Oculus Rift kerülhet a norvég páncélozott járművekbe

A tankok apró résein nehéz kilátni, de a rendszernek köszönhetően a vezetők jobban észlelhetik majd a környezetüket.

Minden páncélozott jármű oldalára 4 darab 3D-kamera kerül, ezek közvetítik a kinti környezet jellemzőit, a harcjármű vezetője így teljes körű képet kap. Azonban a megoldás nem csupán emiatt előnyös a norvég fegyveres erők számára, az Oculus Rift által közvetített kép ugyanis kiegészítő információkat is tartalmaz. Beilleszthetők például iránytűk, az aktuális adatok (sebesség stb.) és akár a környék térképe is. A vezető emellett láthatja a tereptárgyakat, a saját és az ellenséges csapatok helyzetét, valamint a különböző akadályokat (aknamezők stb.). (Videó róla ide kattintva látható.)

A döntés hátterében az áll, hogy az Oculus Rift és a hozzá kapcsolódó beruházások, illetve fejlesztések még mindig olcsóbbak, mint vele egyenértékű hasonló katonai rendszerek beszerzése. A kiterjesztett valóság szemüveg csupán néhány száz euróba kerül, ehhez jönnek még a felszerelendő kamerák és a képeket feldolgozó, illetve azokhoz plusz információkat illesztő számítógépek. Ez utóbbiak ára néhány ezer euró, és így egy rendkívül rugalmas, konfigurálható rendszer hozható létre. A hasonló teljesítményű és jellemzőjű katonai megoldások ára akár több százezer euró is lehet.


A norvég fegyveres erők fejlesztői azzal számolnak, hogy hamarosan már nem csupán néhány darab Oculus Rift modellt fognak tesztelni, hanem az többi egységhez is eljuthatnak az új készülékek. Azáltal pedig, hogy az Oculus VR a Facebook tulajdonába került, a szükséges gazdasági háttér is biztosítva lesz a sorozatgyártáshoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakvarnyu #7
  Olyan verzio mikor lesz belole amivel ruha nelkul latod a csajokat.
 • Banderas1990 #6
  Szerintem dicsérni kellene a fejlesztőket. Egy viszonylag olcsó megoldásból hoznak össze egy nagyon hasznos rendszert. Én csak gratulálni tudok nekik.

  Az pedig, hogy a tankok tele vannak elektronikával, az már évtizedek óta így van.
 • Nagydög #5
  Rogton az elso, hogy mukodik.(Legalabbis egyelore ugy tunik, mukodik.)
 • Papichulo #4
  Tudsz barmilyen hadrendbe allitott NNEMP fegyverrol? Mert en nem...
 • MsUser #3
  Mondjuk biztos sokat vannak használva a háborúban ezek a Hi-Tech tankok ezért is érdemes fejleszteni őket, teletömni elektronikával.
  Aztán egy EMP „nem-halálos” fegyverrel teljesen harcképtelenné lehet tenni! :)
 • amitakartok #2
  Az, hogy sokkal olcsóbb, mint a 10+ évvel ezelőtti VR felszerelés. Ez most a jövő zenéje (legalábbis a marketingesek szerint).
 • M0RN1NGST4R #1
  valaki magyarázza már el légyszi, hogy mi olyan nagy szám ebben vr sisakban, hogy napi szinten 2-3 cikk jelenjen meg róla a lehető legkülönbözőbb kontextusokban