Berta Sándor

Eltűnőben a Google Glass körüli kezdeti eufória

A különleges szemüveg nem csupán lenyűgözi, hanem egyre inkább megosztja az embereket.

A Google Glass első prototípusait néhány fejlesztő és kiválasztott már tavaly áprilisban kipróbálhatta. Azóta több mint egy év telt el, ez pedig rendkívül sok idő az IT-ágazatban. A hatás nem maradt el, egyre többen ábrándulnak ki az eszközből. Jeff Jarvis New York-i médiaprofesszor például korábban még a készülék rajongója volt, most viszont már feleslegesnek és "kolosszális pénzpazarlásnak" tartja. Robert Scoble, a Szilícium-völgy legismertebb bloggere is megváltoztatta a véleményét. Míg régebben még a zuhanyzáskor sem vette le a szemüveget, addig most már koránt sincs annyira elragadtatva tőle.

Az elmúlt hónapokban számos olyan eset volt, ami rámutatott arra, hogy a Google Glass fogadtatása közel sem lesz csak pozitív. Januárban az egyik amerikai moziban került gondba egy Google Glass-használó, majd harc indult az eszköz vezetés közbeni betiltása ellen. Április közepén pedig támadás ért egy tesztelőt. A háttérben az áll, hogy sokan féltik a magánéletüket és attól tartanak, hogy a készülék felvételt készíthet róluk. A másik probléma a Google romló imázsa: az óriáscég a világot akarta jobbá tenni, de mostanra egyre több támadás éri és sokak szemében egy arrogáns módon fellépő megakonszernné vált. Nyilván az összkép sokkal árnyaltabb, de rámutat arra, hogy mennyire nehéz a Google helyzete.

Az egész szituáció leginkább a mobiltelefonok megjelenésének időszakára hasonlít. Az 1990-es évek elején a mobilt sem fogadták az emberek osztatlan örömmel, de lassan mégis elterjedt. A kérdés az, hogy a társaság a szemüvegek eladása mellett miből jutna még bevételekhez. Az alkalmazások értékesítése kézenfekvő megoldás, de az csupán korlátozott forrást jelentene. A reklámok - legalábbis a ma ismert formájukban - szóba sem jöhetnek, hiszen ki tekintene meg miniatűr hirdetéseket a szeme elé kivetítve? Ennek ellenére a Google Glass sikertörténet lehet, s erről mindenekelőtt a vállalatok gondoskodhatnak, amik a különleges szemüveg fő megrendelőjévé válhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lollerka #4
    a kerdes az, hogy mit akarnak elerni vele, mert igen, maganemberkent mindig elokaphatod a mobila zsebedbol, de pl rendoroknek jo lehetne, ugyis mindig folvetelt kell kesziteniuk stb
    aztan ki tudja, lehet vlki kitalal vlmi jo kis aplkiaciot, pl vlmi varosvezeteseset az sem lenne rossz
  • RAZOR27 #3
    még mindig ez a rinya... kapni mamár gomb méretű kamerát, meg kulcstartó kamerát, öngyújtóba rejtettet, sőt még napszemüvegbe is ha már témánál vagyunk. Itt legalább látni. meg a San Francisco eset ugyanúgy a 8.ker próbanégerekkel is megfog történni mert agyilag egy kavics szintjén állnak aztán félnek hogy ha rájuk néznek jön a robotzsaru azt elviszi a sok rízt meg biciGlit amit megélhetés céljából tisztességesen loptak.

    Érdekes mód az arcfelismerős térfigyelők nem zavarnak senkit.
  • IMYke2.0.0.0 #2
    "a jelenlegi valtozat nem rendelkezik teljes latoteret es mindket szemet lefedo overlay"

    Azonnal megbukna.
    S elképzelhetetlenül sok balesetet okozna minden elképzelhető és elképzelhetetlen környezetben.

    Csak képzelj el egy (nem ezt, hanem) ilyet: Youtube
  • kvp #1
    Velemenyem szerint a technologianak ket baja van:
    -nem elerheto a tomegek szamara (kellene egy samsung fele google glass valtozat, tegnapra)
    -a jelenlegi valtozat nem rendelkezik teljes latoteret es mindket szemet lefedo overlay funkcioval (a videojatekokbol es a katonai rendszerekbol megszokott teljes latoteres hud lenne az idealis es nem kerulne sokkal tobbe)