Berta Sándor

Akadozik az Oculus felvásárlása

Mark Zuckerbergnek és társainak nem csak a kritikákkal kell szembenézniük, az üzlet a tervezettnél sokkal nehezebben valósul meg.

Március végén írtunk arról, hogy a Facebook 2 milliárd dollárt fizetett az Oculus VR cégért, amit azonban szinte senki sem fogadott kitörő örömmel. A The Wall Street Journal most arról tudósított, hogy az átadást-átvételt egy komoly probléma hátráltatja: a ZeniMax Media nevet viselő játékfejlesztő cég igényt jelentett be az Oculus 3D-szemüvegébe integrált különleges technológiára. A felvetés igazából John Carmack ellen irányul, aki modern 3D-fejlesztések egyik úttörője és aki tavaly augusztusban lett az Oculus műszaki vezetője.

A ZeniMax Media levelet írt az Oculus és a Facebook képviselőinek is, s ebben mutatott rá, hogy Carmack - aki korábban az ő munkatársuk volt - illegális módon magával vitte és megosztotta az Oculus fejlesztőivel a szellemi tulajdonukat. Az Oculus a technológiának köszönhetően vált a technológiai ágazat egyik meghatározó szereplőjévé. Az Oculus egyik szóvivője közölte: sajnálatos, hogy az ilyen tranzakcióknál felbukkannak emberek és nevetséges, illetve abszurd felvetésekkel állnak elő. Saját magukat és a befektetőjüket a végsőkig meg fogják védeni. Carmack egyelőre nem nyilatkozott az ügyben és azt sem lehet tudni, hogy a Facebook tudott-e a dologról.


A ZeniMax Media igazgatótanácsának tagja többek között Leslie Moonves, a CBS első embere; Jerry Bruckheimer producer és Harry Sloan, a Metro-Goldwyn-Mayer Studios egykori első embere. A fejlesztőstúdió leginkább a játékairól ismert, a The Elder Scrolls kiadója például a Bethesda Softworks nevú leányvállalata volt. A ZeniMax Media 2007-ben 300 millió, míg 2010-ben 150 millió dollárt kapott a Providence cégtől.

A fejlesztőstúdió szerint szükség van a helyzet tisztázására és mindent el fog követni az érdekei védelmében. Egyre valószínűbbnek tűnik a kártérítési per elindítása. A ZeniMax Media egyébként régóta próbál kártérítést kapni, az ezzel kapcsolatos tárgyalások már közel hat éve tartanak. A helyzet azután mérgesedett el, hogy Carmack az Oculus munkatársa lett és az év elején öt ZeniMax-dolgozó is követte. Februárban a cég felszólította a szakembert, hogy a virtuális valósággal kapcsolatos összes olyan találmányát hozza nyilvánosságra, amik a ZeniMax Media számára végzett munkájához köthetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #2
    Ha valaki anno követte a Zenimax felvásárlásait, meg Carmack életútját az sejtheti mekkora hatalmas szellemi tőkéje lehet a Zenimaxnak amit pont J.C. akar ellopni.
  • Sir Cryalot #1
    lag-világ