Berta Sándor

A Next konferencián sem aratott sikert a Google Glass

A berlini rendezvényen a fejlesztők meglehetősen kritikusan viszonyultak a különleges szemüveghez.

A Fraunhofer Társaság kifejlesztette a Google Glass vetélytársát, ami egy új technológián alapul és nincs beszédvezérlési funkciója. Az eszközt Uwe Vogel mutatta be. A bemutatón a szakember felvette a szemüveget és egy világtérképet nézett. Egy célkereszt mutatta, hogy éppen a térkép melyik pontját nézte. A készülék képernyőjébe kameraszenzorokat integráltak, ezek regisztrálták a szemmozgást, a pupillák pozícióját pedig egy képszerkesztő program számította ki valós időben.

Az infrafényforrásnak köszönhetően az eszköz akár kevéssé jó fényviszonyok mellett is kiválóan használható. A megoldás nem zavarja a tulajdonost és a szemüveg működését. A készülék további előnye, hogy a viselőnek nem kell kizárólag a miniatűr kijelzőre összpontosítania. Az információk mindig valós időben jelennek meg az éppen nézett tárgy vagy felület felett, mindez Uwe Vogel szerint lehetővé teszi a valódi kiterjesztett valóságot.


A Next konferencián természetesen szóba került a Google Glass és annak megítélése is, számos fejlesztő beszámolt az eszközzel kapcsolatos tapasztalatairól. Nos, a vélemények lesújtóak voltak. Elismerték, hogy a Google fejlesztése kétségkívül többletértéket jelent bizonyos célcsoportok számára, így például a különleges szemüveg hasznos segítséget jelenthet munkásoknak vagy akár a tűzoltóknak, akiket kivezethet az égő épületekből, de Sascha Pallenberg blogger úgy vélte, hogy az átlagos felhasználóknak aligha lesz érdekes és egyetlen olyan helyzet sincsen, ahol egy különleges szemüvegnek több értelme van, mint egy okostelefonnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Camouflage #4
    "mert roppant hasznosnak tunik a mindennapi eletben is es mert szvsz merfoldko lehet." - sokkal inkabb, mint az okos karorak.

    Ugyanakkor kimondottan kellemetlenul ereznem magam, ha korulottem az emberek ilyennel a fejukon maszkalnanak. Elobb uj szabalyozasra es biztonsagosabb szoftverekre van szukseg.
  • cateran #3
    "Sascha Pallenberg blogger úgy vélte, hogy az átlagos felhasználóknak aligha lesz érdekes és egyetlen olyan helyzet sincsen, ahol egy különleges szemüvegnek több értelme van, mint egy okostelefonnak."
    Lathatoan ez a szemely is csak akkor lep ki a lakasabol a valo eletbe, amikor...nem, soha nem teszi...En atlag beno vagyok es a tetejebe meg csak nem is kedvelem a guglit, megis varom ezt a fejlesztest es hogy hova jutnak vele, mert roppant hasznosnak tunik a mindennapi eletben is es mert szvsz merfoldko lehet.
  • SupraMKIII #2
    Divat.

    Divat lett a szemüvegről beszélni, Most meg divat szidni. Az értelemnek ismét nem látom a szikráját sem.

    Persze, lehet jobbat, mást, szebbet - csak azt ugye ne feledjük el, hogy amíg a google nem kezdte el, nem volt benne a köztudatba a fogalom sem...
  • kvp #1
    Hat igen, kellene egy olcso valtozat amit mindenki megvehet es nem artana ha teljes kepernyos sztereokepet tudna megjeleniteni, tehat kb. ugy mukodne mint a jatekokbol es a katonai felhasznalasbol megszokott hud-ok. A fraunhofer valami hasonlot probal osszehozni, bar joval messzebb vannak az eladhato termektol mint a google. Viszont ha vegre sikerulne egy hasznalhato teljes latoteret lefedo overlay-es valtozatot osszehozni, akkor a kinai gyartok miatt pillanatok alatt elterjedne.