Berta Sándor

Németországban tanúként hallgatják meg Edward Snowdent

A német parlament vizsgálóbizottsága úgy döntött, hogy meghallgatja a kémkedési botrányt kirobbantó férfit.

Edward Snowden tavaly júniusban robbantotta ki a PRISM-botrányt, ekkor derült ki, hogy az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) széleskörű "adatbányászatot" végezett a legnagyobb internetes szolgáltatók közé tartozó kilenc cégnél. A Bundestag vizsgálóbizottsága zárt ajtók mögött most egyhangúlag úgy döntött, hogy tanúként fogja meghallgatni Edward Snowdent. Az ugyanakkor egyelőre nem derült ki, hogy hol és milyen formában hallgatják ki az NSA egykori munkatársát.

A CDU és az SPD azt akarja, hogy már lehetőleg a jövő héten egyeztetések kezdődjenek a férfi berlini ügyvédjével. A meghallgatásra július 3-ig kerülhet sor. "Reméljük, hogy sikerül elérni, hogy Snowden tanúvallomást tegyen" - nyilatkozta Patrick Sensburg, a vizsgálóbizottság elnöke. Christian Flisek (SPD) jelentős előrelépésről beszélt, míg Martina Renner (Die Linke) "megkönnyebbült", hogy sikerült a heteken át tartó viták után megegyezni.

Roderick Kiesewetter (CDU) ennek ellenére kizárta annak a lehetőségét, hogy Snowdent Németországban meghallgassák, ugyanis amennyiben az NSA egykori munkatársa az európai uniós tagállam területére lép, a hatályos jogszabályok alapján azonnal le kellene tartóztatni. Kiesewetter ezért videobeszélgetés keretében vagy Moszkvában hallgatná meg Snowdent. Renner és Konstantin von Notz (Zöldek) úgy vélték: a PRISM-ügy kirobbantója Moszkvában nem igazán tudna felszabadultan és szabadon beszélni. Amennyiben megakadályoznák a férfi Németországba utazását, akkor bírósághoz fordulnak.

Nem csupán Snowdent hallgatnák meg, hanem Angela Merkel jelenlegi és Gerhard Schröder volt kancellárt, Frank-Walter Steinmeier külügy- és Thomas de Maiziere belügyminisztert, Peter Altmaiert, a kancellári hivatal vezetőjét és elődjét, Ronald Pofallát, továbbá Hans-Peter Friedrich, Guido Westerwelle és Joschka Fischer egykori minisztereket. További tanúk lehetnek a német titkosszolgálatok jelenlegi és volt vezetői, illetve Glenn Greenwald újságíró, akinek Snowden számos dokumentumot adott át. Flisek jelezte, hogy később tanúként hallgatnák meg a Facebook, a Google, az Apple és más IT-cégek vezetőit, illetve képviselőit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bmw #2
    Nem csak a tanulatlan mondja......

    Ha a masik szemszogbol nezem akkor meg egy arulo a csavo.... es ebben is van vmi...


    akinek meg van mitol fosni az fosson is....
  • matrix222 #1
    "a PRISM-botrányt, ekkor derült ki, hogy..."

    Ez hulyeseg, errol mar ugy ahogyan beszeltek, csak azzal volt a baj ha valaki feszegetni probalta, hogy mi megy vegbe azt hulyenek titulaltak el. Lejarattak az agymosott tarsadalom elott.
    Amirol sokan nem tudnak az az, hogy ebben nagy szerepe van a nagyaruhazaknak, uzleteknek is. Minden digitalva van, ami egy halozaton keresztul, masodperceken belul egy kozpontositott rendszerben kot ki.
    Egy tanulatlan ilyenkor azt mondja, hogy " ugy sincs semmi rejtegetni valom, engem nem zavar". Ma ezen a szinten van a tarsadalom nagyobb resze. Ha megkapja a napi izesitett moslekot, akkor mar semmi mas nem erdekli.