Berta Sándor

Kanadában lehallgatták a repülőtéri WLAN-hálózatokat

A helyi titkosszolgálat akciójára az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból derült fény.

A CBC News által kiértékelt és megjelentetett anyagok alapján a Communications Security Establishment Canada (CSEC) nevű titkosszolgálat egy nagy kanadai repülőtér nyilvános ingyenes WLAN-hálózatát használta fel az utasok azonosítására és napokon át tartó nyomon követésére. Az adatok segítségével a CSEC a látogatókat egy vagy több héten keresztül követte, s azonosította, hogy mely WLAN-hotspotokról jelentkeztek be. Az utasok általában más repülőtereken, éttermeken, könyvtárakban és pályaudvarokon elhelyezett terminálokat használtak, nem csupán Kanadában, hanem az Amerikai Egyesült Államokban is. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a titkosszolgálat miként jutott az információkhoz.

A CBC News arról számolt be: vannak arra utaló jelek, hogy a hivatal egy "különleges forrástól", önként kapott hozzáférést a vezeték nélküli hálózatokhoz. A két legnagyobb kanadai repülőtér, a torontói és a vancouveri illetékesei cáfolták, hogy valaha kiadták az utasok adatait a CSEC képviselőinek. A titkosszolgálat közölte, hogy feladata a külföldi követségek figyelése Kanada és a kanadaiak védelme céljából, és fel van hatalmazva a metaadatok gyűjtésére. Nyilatkozatuk szerint egyetlen kanadai állampolgár kommunikációját sem figyelték meg, illetve figyelik meg a jövőben, miként adatokat sem gyűjtöttek róluk.

A legtöbb információ a CSEC 2012 májusi, 27 oldalas, szigorúan titkos jelölésű Powerpoint-prezentációjából származik. Ebben egy olyan "úttörő" szoftverről van szó, amit a titkosszolgálat az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalával (NSA) együtt fejlesztettek ki, a megszerzett adatokat pedig megosztják a Five Eyes projektben szereplő országok (USA, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland) illetékeseivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!