Farkas Alex

Androidos funkciók miatt perelte be az Apple a Samsungot

A két rivális ismét egy kaliforniai kerületi bíróságon csap össze. Az Apple 2 milliárd dolláros kártérítést követel a Samsungtól öt szabadalma megsértése miatt, míg a koreai cég 7 millió dollárt vár két szabadalma miatt.

Az Apple és a Samsung kölcsönösen vádolják egymást népszerű telefonjaik és táblagépeik funkcióinak lemásolásával. Az előző hasonló ügyek 2012 augusztusában és 2013 novemberében zajlottak, a mostani új szabadalmakat és új készülékeket érint. A mostani perben a 2012-ben bejelentett iPhone 5 és Galaxy S3 szerepel. A hivatkozott bejegyzések eltérésén túl a perben más érdekességek is vannak, például hogy az Apple szerinti samsungos jogsértések az Android részét képezik, egy kivétellel abba vannak beépítve.

Azonban a Google beperlésével az Apple sehova nem jutna, hiszen az saját maga nem gyárt telefonokat, ehelyett azokat a cégeket perlik, melyek Androidos eszközöket dobtak piacra. Emellett persze megmaradt a korábbi érvrendszer a Samsung általi termékmásolást, majd alacsonyabb árazást illetően. A következmények azonban a Google-ra is kihathatnak, hiszen ha az ítélet szerint a Samsung Androidos eszközei sértik az Apple szabadalmait magán a mobil operációs rendszeren kell változtatni.

John Quinn, a Samsung ügyvédje nyitóbeszédében a felelősséget az Androidot létrehozó Google-ra passzolta tovább, kiemelve, hogy az Apple által támadott szoftveres funkciók egyikét sem a Samsung fejlesztette ki. Véleménye szerint az Apple csupán innovációs problémái miatt támadja az egyre népszerűbb Androidot, és a Samsung növekvő piaci sikerei őrjítik meg a rivális céget.


Az Apple vezető jogásza, Harold McElhinny által megtartott nyitóbeszéd szerint az ügy nem a Google-ről szól, hanem az Apple szellemi tulajdonának Samsung általi lemásolásáról. Szavai szerint nem a Google, hanem a Samsung nyert a telefonok eladásán, és szintén nem a Google, hanem a Samsung volt az, mely az Apple vagyonát sértő vállalati döntést hozott. "A Samsungnak egyszerűen nem volt olyan terméke, mely versenyezhetett volna az iPhone-nal." - mondta, melynek bizonyítására JK Shin, a Samsung vezetőjének egyik levelét is csatolta, ami szerint vállalata dizájnválságban szenved.

McElhinny közlése szerint a Samsung 37 millió jogsértő készüléket értékesített, ez alapján kalkulálták ki a 2 milliárd dolláros kárösszeget. Mint mondta, a per során samsungos belső anyagok alapján bizonyítani fogja, hogy a vállalat szerint az Apple által levédett szoftveres funkciók alapvetőek egy sikeres termékhez. Például az univerzális keresőt az Apple miatt egyszer már kikapcsolta a Samsung, de a felhasználói panaszok miatt kénytelen volt visszahelyezni - mondta McElhinny.

A perben Phil Schiller, az Apple marketingvezetője a vállalat szépen koreografált termékbemutatóihoz méltón nyilatkozott. "Úgy vélem, piaci károkat okoztak az Apple-nek. Az emberek megkérdőjelezték az Apple fejlesztéseit, és a szerepét, mint innovátornak." A konkrét műszaki részletekre vonatkozó kérdéseket elkerülte, mivel nem tartja magát szakértőnek, viszont kiemelte az iPhone fontosságát és a piacra dobásával kapcsolatos üzleti kockázatokat.


Az érintett szabadalmak kizárólag szoftveres funkciókat rögzítenek, mint a gyorslinkek (egy üzenetben linkre klikkelve bejön a weboldal vagy egyből telefonálhatunk), a keresés, a háttérbeli szinkronizálás, a húzásra feloldás és a prediktív szövegbevitel. Az Apple érvelése szerint mindezek általánosságban véve egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik egy eszköz használatát. A Samsung két hivatkozott jogsértéséből az elsőt a Hitachitól vásárolták, ez a kamerára és a könyvtárszervezésre vonatkozik, a másik - szintén vásárolt szabadalom - pedig a videóátvitelt fedi le, így a FaceTime alkalmazás sérti ezt. Az Apple védekezése szerint mindkét szabadalmat azután vásárolta a Samsung, hogy az Apple beperelte a koreai céget, és az Apple mérnökei az iPhone kifejlesztésekor állítólag nem tudtak ezekről a szabadalmakról.

Már az indulás sem volt egyszerű: 140 potenciális, a Szilícium-völgyben élő és dolgozó esküdtből 10 olyan volt, melyet mindkét cég elfogadott, hat nő és négy férfi. Keveseknek van közülük műszaki végzettsége: egyikük rendőr, másikuk salsa táncot kedvelő nyugdíjas tanár, egy harmadik pedig könyvelőasszisztens, de azért akad egy anno az IBM-nél dolgozó szoftvermérnök is. Kettő egyből kimentését kérte, egyikük betegség, a másik pedig pénzügyi nehézségei miatt - a nyolcból hatnak végig bírnia kell a tárgyalást az érvényességhez. A felek várhatóan a hó végén, április 30-án fejezik be a bizonyítást, addig hetente három napig összeül a bíróság.

A per ugyan kártérítésről szól, de az igazán fájó esetleges szankció a forgalmazás betiltása lehet. Az egyik oldalról az Admire, Galaxy Nexus, Galaxy Note, Galaxy Note 2, Galaxy S II, Galaxy SII Epic 4G Touch, Galaxy SII Skyrocket, Galaxy S3, Galaxy Tab 2 10.1, és a Stratosphere, a másik oldalról az iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Mini, iPod Touch (ötödik generáció) és az iPod Touch (negyedik generáció) az érintett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #58
    Nem védem az 5C-t, mert szerintem egy drágán adott fos, csak nem kellene hazugságokat terjeszteni. Az 5C üzletileg meglepően sikeres, sokkal többet adtak el belőle, mint vártam, és a profit is óriási rajta. Elégedettek lehetnek a részvényesek.
  • M2 #57
    "elég sokat buktak"

    Honnan ez az infó? Pontosan mennyit is "buktak"?

    "a részvényesek a hajukat tépjék"

    Mikor tépték a hajukat? Nem látok óriási esést az 5C megjelenése óta. Honnan veszed az infót?
  • Papichulo #56
    a Motorola birtokolja a mobilos szabadalmak vagy 2/3-át

    Tevedes, az Ericssonnak tobb mobil telefonos szabadalma van... "With some 35,000 granted patents, Ericsson is the largest holder of standard-essential patents for mobile communication." (link)

    Ha tippelhetek pont ezért nem mennek neki szemből Almáék a Google-ne

    Nem ezert, hanem mert nekik nincsenek tenyleges termekeik, ezert karosszeget sem lehet szamolni.

    pont ezért vette meg a Google, nem a telefongyártás miatt

    Kulonosen mivel mar el is adtak a Motorolat a Lenovonak... bar a szabadalmak nagyobb reszet megtartottak, de ezek kozel sem hoztak annyi penzt, mint remeltek es meg az android gyartokat sem tudtak megvedeni a szabadalmi perekben. Eleg nagy bukas volt ez az ugylet a Googlenek.

    a szabadalmak TÉNYLEG a Motoroláé, hiszen nagy részüket ők fejlesztették ki, ellentétben az Apple féle "innovációval".

    Jopar szabadalmuk mar lejart es ugyan a kopkodoket ez nem erdeklni, de az Applenek is jopar x-licensing szerzodese van, tehat nekik is vannak olyan szabadalmaik, melyekre masoknak szuksege van.

    mert nagyon megszivathatnák őket ha nagyon akarnák

    Mint mar korabban is kifejtettem nem tudjak oket beperelni SEP-ekkel... hasonlo visszaelesek miatt mar most is vizsgalatok vannak a Motorola (+Samsung/HTC/etc.) ellen.

    Azt is ki lehetne jelenteni, hogy az Apple nem innoval mostanaban, de akkor viszont ugyanezt fokozottabban kijelenthetjuk a tobbi nagy gyartorol is. Vagy van aki szerint tobbet mutatott az elmult evekben a Samsung???
  • Inquisitor #55
    "A Motorola 2.25%-ot ($3bn+) kovetel minden iPhone bevetelbol egy masik perben, raadasul SEP-ek miatt... bar az Apple-t nagyobb divat szidni."

    Ööö, de a Motorola birtokolja a mobilos szabadalmak vagy 2/3-át, mondjuk jó okkal ugye, pont ezért vette meg a Google, nem a telefongyártás miatt. Ha tippelhetek pont ezért nem mennek neki szemből Almáék a Google-nek, mert nagyon megszivathatnák őket ha nagyon akarnák. Ja és ugye azok a szabadalmak TÉNYLEG a Motoroláé, hiszen nagy részüket ők fejlesztették ki, ellentétben az Apple féle "innovációval".
    Az Apple termékek sikerét nem is az innováció okozta, hanem az ötletek rendkívül jó és korrekt beépítését az eszközeik szoftvereibe. tehát ha leírom, hogy az X dolog már szerepelt 2-3-5 évvel korábban a Z termékben, akkor az esetek többségében azt is oda lehet írni, hogy de az Apple termékében volt először már használható is vagy eléggé "smooth" (gördülékeny) a dolog.
  • Inquisitor #54
    "Rosszul megy az apple szekere vagy mi van?
    Nem fogy az iphone annyira mint gondolták?"

    Hááát, szerintem elég sokat buktak a "kici ócó 5C"-vel, hogy a részvényesek a hajukat tépjék. Valamiből pénzt kell csinálniuk.
  • Inquisitor #53
    "és az Apple mérnökei az iPhone kifejlesztésekor állítólag nem tudtak ezekről a szabadalmakról."
    :D
    Hát persze, persze. Nekem annyira hiteltelen az Apple már azóta, amikor azt kamuzták ők találták ki a multitouchot. Az előző nagy Samsung pernél meg volt aki összeszedte, hogy a sok "Apple fejlesztést" hány évvel korábban ki használta először valójában. igen tanulságos kis táblázat volt, képekkel, leírással, dátumokkal. Nyilván nem gondolom, hogy nincsenek ipari kémkedések a cégek között, de az Apple tisztára olyan, mint a jó öreg Edison, akinek a sok "találmányának" többsége mások munkájának ellopása és levédése volt. Az egésze amerikai jogvédelem egy vicc azóta is.
  • Papichulo #52
    Én egy reakcióra emlékszem. Amikor kiröhögtek, hogy pont nem téged igazol.

    Te meg mindig hulyeseget elhiszel amit egy internetes forumon olvasol? Gratulalok! Amugy garantalom, hogy ilyen linket nem adtam... max hazudott valaki.

    vagy kifejted nekem, hogy mi az a speciális megoldás

    Ilyen:



    De ha ennel is reszletesebben kell, akkor olvasd vegig a szabadalmat, remelem nem varod el, hogy azt is forditsam neked... mondjuk vegso esetben van benne egy csomo kep is, az meg talan menni fog :)

    Amit viccesnek talalok, hogy egy magyar ujsag irhat pontatlan es elnagyolt cikket (mint peldaul ez itt) es ezt te minden gond nelkul elhiszed, de ha egy konkret es reszletesebb angol nyelvu cikkrol van szo, akkor az egy idióta angol anyanyelvű és egy akkora faszságot összehord :)
  • M2 #51
    Na ennek az autógyárnak se lennék a helyébe! Komoly perekre számíthat...
  • Sith #50
  • sanyicks #47
    Miért lepne meg? Ha nem tűnt volna fel, manapság nagy divat a mások által feltalált és már rég használt dolgok visszamenőleges szabadalmaztatása.

    Úgy megy ez hogy vannak értelmes emberek és cégek akik megalkotnak valamit, meg sem fordulna a fejükben hogy egy ilyen alap dolgot le lehet védetni. Majd jönnek az olyan szarrágó tetű mocsok cégek mint a microsoft, és az apple akik ismervén a retardált szabadalmi rendszert, minden marhaságot levédetnek, még akkor is ha ők egyetlen termékükbe sem rakták bele, ellenben a "feltaláló" évek óta használja.