Gyurkity Péter

Az Apple automati­zál­ja az iPhone gyártását és növeli az üzemidejét

A cég az alkalmazottak bérén spórolna, ahogy azt egyéb termékeinél már megvalósította, és két olyan szabadalmat is bejelentett, amelyek segítségével növelhető lesz a mobil eszközök üzemideje.

Iparági források számoltak be arról, hogy a cég még az idén szeretné elérni az iPhone készülékek gyártási folyamatának teljes automatizálását. Ez házon belül sem precedens nélküli, a lépés pedig további komoly megtakarítást eredményezne. Elsődleges indokként a kínai minimálbér fokozatos emelkedését említik meg a hír kapcsán, ezzel ugyanis egyre kevésbé jelent vonzó célterületet az ország a gyártási folyamatokat ide kiszervező nyugati vállalatok körében.

Legalább ilyen fontos fejlemény, hogy a fiatalok már itt sem szívesen vállalnak munkát a szektoron belül, legalábbis ami a gyártási feladatokat és munkaköröket illeti, így a munkaerő terén egyre komolyan problémákkal kell majd szembenézniük ezen cégeknek. Természetesen a profit maximalizálása az elsődleges szempont, ez pedig a bérek növekedésével veszélybe kerül. Délkelet-Ázsia egyéb országai egyre inkább előtérbe kerülnek a nyugati vállalatoknál, ám a meg-megújuló sztrájkok és az infrastruktúra hiányosságai miatt továbbra is Kína az elsődleges célpont.

Érdemes megemlíteni, hogy az Apple a Mac Pro és iMac termékvonalak esetében már korábban elérte a teljes automatizálást, így van némi tapasztalatuk ezen a téren. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a nyersanyagok beszerzésén és előkészítésén, valamint a végső összeszerelésen kívül nincs szükség emberi munkaerőre, minden más lépést elvégeznek a gyártósorokon dolgozó robotok. Az automatizálással egyben a gyártósorok áthelyezése is leegyszerűsödik, ám mivel a cég fő partnerei és beszállítói is Kínában találhatók, nem túl valószínű, hogy egyhamar elhagyják az országot.


Emellett az Apple két olyan szabadalmat is bejelentett, amelyek segítségével növelhető lesz a mobil eszközök üzemideje. A kaliforniai társaság nem új típusú akkumulátorokat fejlesztene ki, hanem a felhasználói szokások kiértékelésével növelné az iPhone készülékek üzemidejét. A cég figyelembe venné az akkumulátorhasználatot, a töltési szokásokat és az alkalmazásokkal kapcsolatos tevékenységeket is, hogy így derítse ki, milyen lépéseket terveznek a felhasználók és ennek megfelelően állíthassa be az energiagazdálkodást.

A 20140082384-es számú szabadalom alapján a mobil eszköz operációs rendszere folyamatosan figyeli a napi akkumulátorhasználatot és a rendszeres töltést. Ezekből következtetni lehet arra, hogy az emberek milyen további felhasználást terveznek és adott esetben olyan intézkedéseket lehet hozni, amelyek segítségével energiát lehet megtakarítani. Ezt úgy is lehet nevezni, hogy "azonnali és hosszú távú energiatervezés" és többek között bizonyos funkciók kikapcsolásával, a fényerő vagy az elérhető processzorteljesítmény csökkentésével lehet megvalósítani. Így lehet megakadályozni az energiaszint idő előtti csökkenését.

A 20140082383-as számú szabadalom esetében szintén ez a cél, annyi a különbség, hogy az Apple az alkalmazások használatából is leszűrné a tapasztalatokat és következtetne a felhasználói szokásokra. A gyártó a programokra figyelne, hogy így jelezze előre az emberek szándékait és a jövőbeli interakcióit. Ezekből a megfigyelésekből például megtanulható lenne, hogy mely napszakokban használja valaki intenzíven a készülékét. Ahhoz, hogy ez biztosítható legyen, az iPhone a korábbi időszakban energiatakarékos üzemmódba kapcsolhatna, de az energiahasználat során azt is figyelembe lehetne venni, hogy egy alkalmazás mikor végez fontos frissítést vagy mikor használják például repülőgépen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #33
    Az iphone5c és 5s is két külön világ. Megkockáztatom, hogy az 5s-t lehetne 6-nak nevezni.
  • Ulkesh #32
    Az Apple max az USA-ban dolgoztat bárkit is, mert saját gyáregysége az USA-ban és Cork-ben van.

    Kínában a Foxconn gyártja a termékeit, ahhoz, hogy ők mit fizetnek a dolgozóiknak és milyen körülményeket teremtenek, a megbízónak vajmi kevés köze van.
    (Csak halkan jegyzem meg, hogy egy kínai Foxconn-os dolgozó, akiket mindenki sajnál, több pénzt tud félretenni, mint egy itthon bármelyik multinál, szalag mellett dolgozó munkás, mert a Foxconn a szállást, utaztatást és étkezést biztosítja a fizetésen felül. Az itthon munkás ezeket is a kevés béréből fizeti.)
  • narumon #31
    Caius: Ez érdekes mert haver S3-ja úgy lagol néha hogy rossz nézni. Telefonkönyv pl előszeretettel csinálja ezt.
  • tomboy013 #30
    caius: Persze, hogy neked nem akad a rendszer mert te ahhoz vagy szokva, de aki használt már iPhone-t vagy Windows Phone-t huzamosabb ideig az tudja, hogy azokhoz képest igencsak laggol a droid. Az S3 és Note 2 pont abból a fajtából való amit ha már a boltból kihozol is képes megakadni, tudom mert tapasztaltam.
  • M2 #29
    A ki többet és miből vita nem csak értelmetlen, de meddő is. Mert csak a felállított szempontokon múlik, hogy kit lehet kihozni győztesnek. De azt is meg minek?
    Persze ha nagyon nincs mással elütnötök az időtöket...
  • Papichulo #28
    Abban a szegmensben a két kezeden nem tudod megszámlálmi hány típust ad el a Samsung.

    A low-end telefonokat belevenni meg oktalansag lenne, mivel itt nincs verseny a ket ceg kozott. Ennyi erovel szamolhatnak a Samsung altal gyartott porszivokat es agyukat is :)
  • Cat #26
    http://sg.hu/cikkek/102974/egymilliard-uj-okostelefon-eselytelen-harmadikkal <- itt vannak az eladási adatok. A samsung több, mint kétszer annyi okostelefont gyárt, mint az Apple.
  • caius marius #25
    Ne vegyél 20ezerért telefont, és nem fog akadni. Ennyire eccerű. Vegyél telefont mondjuk S2 felett és nem fog akadni.
    Nekem nem akadt az S3, Note2 és most nem akad a Note3 sem. Valamit biztos elbaszok... Amikor pedig elromlik valamelyik készülékünk, akkor jön a Samsung rendkívül udvarias embere és megjavítja. Ha esetleg nem tudja akkor pedig adják az újat. A nejem S3-a most romlott el 1,5 évesen. Szó nélkül cserélte a Samsung egy vadi újra. Ezen megint van 2 év gari. Persze sok madár bemegy a használt kereskedésbe, tudod ahol dolgoztál, aztán megveszi 30 ezerrel occóbban, csak éppen gari nincs rá. Aztán ha bekakil a telefon, akkor jön a meglepi s utánna a szitok áradat, hogy őtet átverte a Samsung mer szart adott el.
  • Vol Jin #24
    Abban a szegmensben a két kezeden nem tudod megszámlálmi hány típust ad el a Samsung.Galaxy S különböző sorszámokkal, Max, Advenced, Note a faszom se tudja mennyi még, de emellett ott a Sony, LG, HTC, meg a tököm tudja még kik, meg hány készülékkel.
  • Bagoly81 #23
    jahh tehát az 5c össze kell hasonlitani egy galaxys4 el aham, tipikus apple felfogás , hogy én azért többet adok el, de ha kevesebbet adott el akkor több a profit bebebeee, az ugye nincs meg ezekkel a többiek le vannak nézve mert szám szerint az ő felhasználói többet költenek bla bla pont a minap olvastam hogy az itunes népszerűsége 10% is csökkent már tehát a hatalmas apple eladások mögött csökkenő itunes használat van. akkor hogy is van ez? amugy meg csinálják is a rotbotokat legyen csak válság ott is majd akkor kiherálik az apple féle adócsalást