Berta Sándor

A 3D nyomtatás lehetővé teszi a termékek gyorsabb bevezetését

A Makerbot nyomtatóival az emberek vásárlás helyett maguk is elkészíthetnek különböző dolgokat. Termékeiket a Dell is forgalmazni kezdte.

Játékok, ékszerek, alkatrészek - ezek mind elkészíthetők 3D nyomtatókkal. A folyamatból nem csupán a felhasználók profitálhatnak, hanem a gazdaság is. A Makerbot azt akarja, hogy bárki legyárthassa azt, amit akar. "Általában olyan dolgokat készítek otthon a 3D nyomtatómmal, amit a gyerekeim szeretnének. Ez lehet egy figura az egyik videojátékból vagy karácsonyi dísz is. A leggyakrabban a Thingiverse nevű platformunkat használom, ott sok dolog van. Ami megtetszik, azt letöltöm. A lényeg már nem nyomtató, hanem a hozzáértés és a köré épített gazdasági rendszer." - fejtette ki Jenny Lawton, a Makerbot stratégiai vezetője.


Jenny Lawton

"Három lehetőséget kínálunk valaminek a kinyomtatására: kész objektumok tölthetők le a platformunkról, a digitalizáló eszközünk segítségével beszkennelhető vagy CAD-szoftverrel elkészíthető a kívánt tárgy. Az Amerikai Egyesült Államokban saját üzleteink vannak, ahol bárki beszkennelheti és kinyomtathatja a portréját. Viszonylag könnyűvé akarjuk tenni a tárgyak létrehozását. Amint valaki egy 3D-nyomtatót használ, utána mindig megkérdezi magától, hogy csinálok valamit vagy megvásárolom."

A vállalat eddig 44 000 3D-nyomtatót adott el. Az ügyfelek 20-25 százaléka az oktatási piacot képviseli, további 60 százalékuk olyan szakember, akiknek szükségük van egy miniatűr gyárra az asztalukon, a többiek barkácsolók. Számos különböző nyomtatót kínálnak, eltérő területekre. A Makerbot Mini otthonra vagy iskolába ideális, míg a Replicator a dolgokat megváltoztató és készítő embereknek készült, a Replicator Z18 pedig a nagyobb prototípusokat nyomtatni akaróknak, akik nem engedhetik meg maguknak a drága berendezéseket.


"Jack Dorsey, a Square alapítója Replicatorokat vásárolt. Amennyiben az Apple egy új iPhone készüléket dob piacra, reagálhat és még aznap ő is elkezdheti gyártani új készülékeit. Amennyiben egy kínai üzemben akarna gyártatni különböző dolgokat az legalább 6-8 hétig tartana. A termékek így sokkal gyorsabban bevezethetők. Mindig azt kell nézni, hogy melyik megoldás a jó. A szabályaink tiltják, hogy a kinyomtatott tárgyak bárkinek a szerzői jogát sértsék és elvárjuk, hogy az ügyfeleink tartsák magukat ehhez a szabályhoz. A Stratasys általi felvásárlás biztos jövőt jelent a számunkra tőzsdei megjelenés nélkül is, ami sok munkával és fáradsággal járt volna. A felvásárlás gyors és fájdalommentes volt" - hangsúlyozta Jenny Lawton.

A cég jelentőségét az is mutatja, hogy tegnap a Dell együttműködési megállapodást kötött a 3D nyomtató-gyártóval. A kooperáció egyelőre az Amerikai Egyesült Államokra terjed ki. A szerződés értelmében a Dell részt vesz a MakerBot Replicator sorozatú termékeinek, valamint a kis- és a közepes vállalatoknak ajánlott 3D szkennereinek a forgalmazásában. Az eszközök teljes mértékben együtt fognak működni a társaság Precision munkaállomásaival, amelyeket kifejezetten a mérnökök, építészek, tervezők és a vállalkozások számára fejlesztettek ki.


A Dell az üzlettől azt reméli, hogy átfogó megoldást kínálhat az ügyfeleinek, akik így gyorsabban készíthetik majd el a prototípusaikat és a kész modelljeiket. Andy Rhodes, a Dell Precision-sorozatért felelős vezetője az üzleti szférát nevezte meg különleges célcsoportként, különösen a korlátozott személyi erőforrásokkal vagy kevés idővel rendelkező cégek profitálhatnak a prototípusok házon belüli gyors elkészítéséből. A Dell a SolidWorks kiállítás keretében mutatott be egy olyan Precision munkaállomást, amiben AMD FirePro W5000 grafikus chipet szereltek és a MakerBot Replicator 2 típusú 3D-nyomtatóját mellékelték hozzá. A nyomtatókat február 20-tól forgalmazza majd a konszern, a különböző 3D-nyomtatók ára 949 és 6499 dollár között fog változni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyerek01 #9
    Egy olyan is jó lenne hogy beraksz valamit az egyik részébe, beszkenneli és a másik oldalon kiadja a pontos mását. Az alapanyaghoz meg annyit hogy újrahasználható anyag kéne. Pl. kinyomtatsz egy figurát amit Blenderben modelleztél, de leejted és eltörik, semmi baj mert berakod a 3-D nyomtató tetejébe, ott megolvad és az elmentett fájl alapján újra kinyomtatod. Ezt persze számtalanszor eljátszhatod, ha megunsz valamit akkor újra beolvasztod, és mást csinálsz belőle.
    Illetve olyan alapanyag is jó lenne ami elérhető a háztartásokba, illetve azt nem tudom hogy lehet többféle anyagot is használni a nyomtatáshoz?
  • Adamyno #8
    Nyomtattak már 3D nyomtatóval 3D nyomtatót... sőt, pizzát is!
    http://sg.hu/cikkek/97464/pizza-a-nyomtatobol
  • M0RN1NGST4R #7
    @Wharyoo
    :D:D
    egyértelmű...
  • Wharyoo #6
    Én akkor is alkatrészenként nyomtatok majd és összerakom öket ;)
  • M0RN1NGST4R #5
    @ Wharyoo:
    biztos nem olcsó még. de remélem öreg koromra lemegy az ára és annyi repülőgép/harckocsi modell tudok majd nyomtatni amennyit csak akarok XD
  • Wharyoo #4
    A Stargate replikátor az egy kissé más volt... Ha majd a nyomtatók magukat kezdik kinyomtatni, akkor kell attól a verziótól tartani :D

    Mennyibe fájhat egy ilyen üzemeltetése vajon? Gondolok itt a "tintára" föleg, mert a legolcsóbb verzió is ugye nagyjából 200k HUF, ami azért nem 5 perc alatt fogja behozni az árát a gyerekjátékokon, és nem árt néha utántölteni :D
  • Linkout #3
    "Nem inkább stargate?" nem, Star Trek!

    Egyébként lehet, hogy kifejlődik, de egyszer valami nagyon tuti doscoverys dokumentumfilmben láttam, hogy egy emberi szervezet minden atomja mozgási sebességének és pozíciójának megjegyzéséhez több millió empira state buildin méretű épületet kellene megtölteni 1 terás vinyókkal. Aztán kiszámolták, hogy a mostani ütem szerint kb 300 éven belül leszünk képesek a mai HDD méretben tárolni ennyi adatmennyiséget.

    Ebből azt gondolom, hogy egy pizza replikálása cirka 100-150 év :)
  • heist #2
    Nem inkább stargate?

    Amúgy támogatandó ez a 3D-s nyomtatás, csak van egy olyan érzésem ez sem lesz ám olyan utopisztikus, mint azt írják.

    Akiknek kurva sok pénzük van, azok sosem szeretik ha elzárják a pénzcsapokat.
  • Pluskast #1
    Hm. Vajon ebből valaha is ki fog fejlődni egy olyasféle rendszer mint a Star Trek-ben a replikátor?