Berta Sándor

Komoly költség­meg­takarítást eredményezhet a dolgok internetje

A világháló új korszaka - amelyben minden és mindenki kapcsolatban lesz egymással - a közigazgatás számára is új lehetőségeket teremt.

A Cisco tanulmányában azt taglalta, hogy a dolgok internetje (IoT) az állami szektor tekintetében 2013 és 2022 között 3,4 milliárd euró értékű piac lesz. A kormányok az állandó hálózati kapcsolatnak köszönhetően növelhetik munkájuk hatékonyságát, ezzel párhuzamosan jelentős mértékű költségeket takaríthatnak meg, új bevételekre tehetnek szert és számos előnyös megoldást kínálhatnak a polgároknak.

Az IoT arra utal, hogy míg ma többségében a hordozható eszközök és a számítógépek vannak a világhálóra csatlakoztatva, addig néhány éven belül a gépek (szenzorok, "okos" háztartási eszközök, stb.) veszik át a vezetést, 2020-ra mintegy 30 milliárd eszköz lesz a hálózatra kötve, melyek ezáltal egymással is kapcsolatban állnak majd. Az új korszak beköszöntét számos aktuális technológia teszi lehetővé, ezek között vannak a mobil rendszerek és a számítási felhőszolgáltatások. A városok a következő tíz évben világszerte 1,4 milliárd euró értékű beruházásokat generálhatnak. Az intelligens épületek miatt csökkenhet az energiafelhasználás, ezáltal mérséklődnek az üzemeltetési kiadások, ez önmagában 100 milliárd dolláros megtakarítást jelent.

A települések mellett az állami, a tartományi és a helyi hivatalok lehetnek az IoT megjelenésének másik nyertesei és mindez független attól, hogy az egészségügyről, az oktatásról, a katasztrófavédelemről vagy éppen a fegyveres erőkről van szó. Amennyiben például a világ összes hivatalában dolgozó 350 millió ember a jelenleginél többet használn távmunka-megoldást, akkor ezzel 125 milliárd dollárt lehetne megtakarítani, hiszen csökkennének az irodai és az utazási költségek, s akkor az még szóba sem került, hogy a kevesebb utazás miatt a levegő is kisebb mértékben szennyeződne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #9
    Minek vezérelni távolról? Az embereknek napirendjük van úgy a munkahelyen, mint otthon. Hozzá kell igazítani és kész. Ezt kitalálták már jópártíz éve. Hálózat nélkül, egész épületre levetítve.

    Egyébként azt a plusz elektronikát le is kell gyártani és szervizelni ha elromlik. Azt is számold bele. Valamint a rengeteg eszköznek plusz infrastruktúra igénye lesz a neten, amit szintén mi fizetünk. Egy koszos termosztátot magam kicserélek, de ha a hiperszuper grafikonos távolról elérhető rendszer mondja be az unalmast, akkor már nem ez lesz a helyzet. A legtöbb mai vezérlőelektronikához hozzá se nyúlhat az ember csak a szakszervíz. Én meg nem szeretem magam hozzákötni egy céghez. Ráadásul gondoskodni kell a hálózat biztonságáról is, hogy azért ne minden hülye tudjon beletúrni, aki lel hozzá valami hacktoolt a neten. Ha pedig központi szerveren keresztül megy a vezérlés, akkor törni fogják, mint ahogy törnek mindent. Köszönöm nem kérem. Ez parasztvakítás a köbön.
  • szasko #8
    Már bocs, de csak nekem hasíccsa a fülemet a cím?

    " Komoly költségmeg­takarítást eredményezhet a dolgok internetje "

  • resystance #7
    Ez egy globális seftelés, üvölt róla. Senki se higgye, hogy ha ez meg is valósul (előbb utóbb), majd mi fogunk nyerni vele. Tudtok mondani valamit, amivel ez így volt? (Az angol wc nem számít ide)
  • KopaszIsten #6
    Grafikon. Na arra aztán qrvára szükségem van.

    (Bocs a duplikációért. Megszakadt a net, és duplán lett elküldve.)
  • KopaszIsten #4
    Ha minden a netre lesz kötve, akkor majd fainul mindent ki tud kukkolni az állam. De jó is lesz. :S
  • Cat #3
    "A fűtést, hűtést sima helyi szenzorokkal szabályozni lehet és ugyanazt tudja."

    Dehogy tudja. Egy egész épületről beszélünk, ahol távolról is vezérelheted ezeket a dolgokat, lehet időzíteni a fűtést, grafikonokat készíteni a hömérsékletgörbéről stb. Ezt te nem csinálod meg hálózat nélkül.

    Másrészt egy érzékelő egy Watt alatti fogyasztását ne hasonlítsd már össze akár csak egy 25 négyzetméteres szoba egy fokkal melegebbre való fűtésének költségével.
  • gforce9 #2
    Nálam 1 db ilyen eszköz nincs és nem is lesz.

    "Az intelligens épületek miatt csökkenhet az energiafelhasználás"

    A fűtést, hűtést sima helyi szenzorokkal szabályozni lehet és ugyanazt tudja. Szerintem az ilyen rendszerek a plusz beépített elektronika és az állandó online jelenlét miatt nemhogy energiamegtakarítást, hanem globális pazarlást jelentenek.
  • resystance #1
    Máris gyűlölöm az IoT-t.