Farkas Alex

Háromszorosára nőhet a világ adatforgalma 2017-re

Többek között a mobil eszközök térnyerésének és a felhő technológia megjelenésének köszönhetően becslések szerint legalább háromszorosára nőhet 2017-re az internetes adatforgalom mennyisége.

A felhasználók és az eszközök száma exponenciálisan nő, Afrikában kiemelkedő fejlesztéseket hajtanak végre, az infrastrukturális kiépítettség azonban még nem mindenhol tartja a lépést az igényekkel. Az internet robbanásszerűen bekövetkezett változásai a gyártókat is új kihívások elé állítják. "Az elmúlt évek növekvő tendenciája három tényezőre vezethető vissza. A még be nem telepített területek folyamatos fejlesztése, a stream technológia térnyerése és a "felhők" használata mind nagyobb teljesítményű és az új igényeknek megfelelő eszközök gyártására ösztönzik a hálózati gyártókat" - véli Martin Braticak, a ZyXEL közép-kelet európai regionális értékesítési igazgatója. A milliós populációval rendelkező afrikai országokban, mint Dél-Afrika, Kenya, Egyiptom, Tunézia vagy Marokkó, rengeteg hálózati infrastrukturális fejlesztés történt, de ilyen jellegű kiemelkedő fejlesztésekről adtak hírt például Görögországban és Spanyolországban is.

A nagy felbontású, kiemelkedő adatforgalmú filmek megtekintéséhez ma már stream-et használnak, azaz interneten keresztül nézik, nem pedig letöltik. A YouTube hatása ezen a téren kiemelkedő, az oldal vezető mind a látogatottságok, mind a feltöltések számában, de a többi hasonló site is nagy forgalmat bonyolít le. A videómegosztók térnyerése mellett a mobiltechnika is sokat változott az elmúlt években. Egyre többen használják okostelefonjukat megosztásra és feltöltésre, valamint internetes böngészésre, ez pedig szintén jelentősen növeli az online adatforgalmat.

A szabadidős tevékenységek mellett a munkahelyeken is előszeretettel alkalmazzák a legújabb technológiákat. Rengeteg vállalat feltöltötte adatbázisát “felhőkbe", így ami régen kizárólag a cégek belső adathálózatán volt elérhető, most már az internet forgalmát képezi. Természetesen a technológia népszerűvé válásával az adatok feltöltésének a forgalma is exponenciálisan megnőtt. A "Hozd a Saját Eszközöd" (BYOD, Bring Your Own Device) is egy nagyon lényeges húzóereje a világ hálózati fejlődésének. A csatlakozott eszközök száma megduplázódott, ma már szinte mindenki használ a számítógépe mellett legalább még egy eszközt akár magán, akár céges célokra, legyen az tablet vagy okostelefon. A vállalatok általában nem korlátozzák a hálózati hozzáféréseket, így az e-mail rendszerhez vagy az adatokhoz az irodán kívülről is könnyen hozzá lehet férni.

"Ez a cég számára különösen előnyös, ugyanis már több tanulmány is igazolta, hogy a BYOD-nak köszönhetően a munkavállalók a korábbinál több időt áldoznak munkaidejükön túl, illetve a szabadságuk alatt munkájukhoz köthető online aktivitásokra. Mindezek azonban komoly biztonsági veszélyt rejtenek, amit a cégek sokszor hajlamosak figyelmen kívül hagyni" -hangsúlyozza a ZyXEL szakértője. Az újabb hálózati eszközök az átvitt adatokat minden esetben lementik, duplikálják és titkosítják, ami szintén az adatforgalom növekedéshez vezet. Ezek a jellemzők még nagyobb teljesítményt kívánnak a switchektől, emellett biztonságosabb tűzfalat és WI-FI hálózatokat is.

"Nekünk, mint switch, tűzfal és vezetéknélküli hálózati megoldás gyártónak az előbb említett változások első sorban üzleti lehetőségeket teremtettek. Mind az internetszolgáltatók részéről, akik tartani akarják hálózatuk folyamatos fejlődését, mind a fogyasztók részéről jelentős igényeket kell kiszolgálnunk. Semmi sem kizárólag fekete vagy fehér, minden szervezet engedélyezési rendszere más. Habár a mikro és kisvállalati szektorban a megfelelő biztonsági rendszer kialakítása sokszor luxusnak számított, ez a gondolkodásmód sajnos kihatott a nagyvállalati gyakorlatra is. A mi feladatunk elmagyarázni, demonstrálni, és megtanítani azt, hogy a nyílt hozzáférésű vállalati WI-FI hálózat a technológiai történelem őskorához tartozik. A változásokra reagálva a ZyXEL nagy hangsúlyt fektetett a wireless technológiák fejlesztésére, piacra dobtuk új termékeinket és teljesen megváltoztattuk az árstratégiát is."- összegez a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!