Berta Sándor

Egységes szabvány készül az eszközök közötti kommunikációra

A Qualcomm abban a reményben adta át az AllJoyn protokollt a Linux Alapítványnak, hogy abból egy univerzális internetes szabvány fejlődhet ki, amely hasonló hatással lehet az ágazatra, mint évekkel ezelőtt a HTTP és a HTML.

Az AllSeen Szövetséghez eddig összesen 23 vállalat csatlakozott, melyek vállalták, hogy a Qualcomm által az AllJoyn nyílt forráskódú projekt keretében megosztott technikát fogják használni. A 23 cég között megtalálható a Haier, az LG, a Panasonic, a Sears Brand Management és a Sharp, továbbá a GigaOM információi alapján a Canary, a Cisco, a doubleTwist, a Fon, a Harman, a HTC, a Lifx, a Liteon, a Silicon Image, a Sproutling és a Velocity. A csatlakozó gyártók minősített termékei képesek lesznek egymással kommunikálni és emellett készülékirányítási lehetőségeket is kínálnak majd a felhasználók számára.

Az egyelőre még kérdéses, hogy az online protokoll végső neve AllJoyn vagy AllSeen lesz. A Qualcomm eredeti célja a projekt kapcsán az volt, hogy megszüntesse az eddigi protokollokat és felhasználói interfészeket, s feleslegessé tegye a hubok, illetve a szórakoztató elektronikai és a házautomatizálási alkalmazások használatát. Rob Chandhok, a Qulacomm illetékes vezetője kijelentette, hogy el akarják oszlatni az esetleges aggodalmakat és olyan hatást szeretnének elérni, mint amit a HTTP és a HTML is. Hiszen a HTTP és a HTML megjelenésekor sem az volt a fontos, hogy valaki Ethernetet, WiFi-t vagy más hálózatot használt, hanem az, hogy mindenki részt vehetett a World Wide Web felépítésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    "Milyen eszközök között és milyen jellegű kommunikáció?"

    Na itt van a baj. Ez egy kommunikacios framework szorakoztato elektronikai/epuletiranyitasi rendszerekhez, amihez eddig egyik gyarto sem keszitett semmit, sot igazabol a gyarto ceg azert publikalta, mert ok sem akarjak befejezni. Jelenleg egyebkent egy ad-hoc wifi absztrakcios retegbol es egy hang stream-elo demo-bol all. Meg annyit sem vettek a faradtsagot, hogy legalabb a vezetekes ethernetet es a bluetooth-ot tamogassak. A forraskod letoltesi lehetoseg meg error 404.
  • SupraMKIII #2
    Nem értem. Milyen eszközök között és milyen jellegű kommunikáció?
  • kvp #1
    Ez egyelore meg jo messze van az upnp tudasatol, pedig az mar egy eleg regi es elavult megoldas. A qualcom is azert dobta be a kozosbe, mert nem akarjak tovabbfejleszteni. Ez utobbinak az az oka, hogy senki nem hasznalja es meg nagyon nincs kesz.