Berta Sándor

Nehezebben lehet pénzt keresni a mobil alkalmazásokkal

A Gartner piackutató cég rámutatott, hogy egyre nehezebb helyzetben vannak a fejlesztők és a következő években sem számíthatnak javulásra.

A Gartner arra számít, hogy 2018-ban csupán a mobil alkalmazásokat fejlesztők kevesebb, mint 0,01 százaléka könyvelhet majd el a termékeinek köszönhetően pénzügyi sikert. A folyamat hátterében az áll, hogy napjainkban a felhasználók már nem kutatják át a szoftverboltok teljes kínálatát, hanem az új programok felfedezésekor sokkal inkább a barátaik és ismerőseik ajánlásaira, a közösségi portálokra és a hirdetésekre támaszkodnak.

Ken Dulaney, a Gartner elemzője közölte: a mobil alkalmazások hatalmas száma azt az érzést válthatja ki az emberekből, hogy ez a terület egy új bevételi forrás, ami sokakat gazdaggá tehet. Az elemzésük viszont azt mutatja, hogy a legtöbb mobil szoftver nem azért készül, hogy a fejlesztőknek bevételt hozzon, hanem azért, hogy használják őket, vagy egyes márkákat és termékeket ismertebbé tegyenek. Azok a szakemberek, akik ezt nem értik meg, azoknak rá kell majd jönniük, hogy nehezen juthatnak bevételekhez.

Dulaney úgy véli, hogy a piac hiperaktív, hiszen jelenleg is több mint 200 cég kínál fejlesztői platformokat és több millió fejlesztő dolgozik ezen a területen, akik ezeket a szolgáltatásokat vagy nyílt forráskódú eszközöket alkalmazzák a munkájuk során. Miután nagyon sok ingyenes program van, ezért a mérce nagyon magasan van a fizetős termékek esetében. Nagyon sok olyan alkalmazás van, amelyek ingyenesek és ezért sosem lehet a segítségükkel közvetlen bevételekre szert tenni. A Gartner éppen emiatt arra számít, hogy 2017-ben a letöltések 94,5 százaléka ingyenes szoftverekhez kötődik majd. A fizetős programok kereken 90 százalékát naponta kevesebb, mint 500-szor fogják letölteni és a befolyó napi bevétel nem éri majd el az 1250 dollárt. A helyzet pedig a jövőben a nagyobb verseny miatt - különösen a sikeres piacokon - csak romlani fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fergusonpapa #2
    van az 0.001 is
  • Tetsuo #1
    Azt is tegyük hozzá, hogy pl. a Google Store-ban hasonlóan kicsi az aránya (0,01 százalék) a jó appoknak!