Berta Sándor

800 000 európai munkahelyet teremtettek a mobil alkalmazások

Komoly ágazattá nőtte ki magát a mobil szoftverek piaca, amely az elmúlt öt esztendőben összesen 800 000 embernek biztosított munkahelyet.

Az Association for Competitive Technology nevű szövetség által elkészített tanulmány szerint a mobil alkalmazások ágazata évente 10 milliárd eurós forgalmat könyvelhet el. Ennek ellenére sok fejlesztő csupán minimális összeget kap a munkájáért. A brit szakemberek 35 százaléka havonta csupán 1000 eurót vagy még ennél is kevesebbet keres, de például Németországban jobb a helyzet, ott ez az arány jelenleg 19 százalék.


Az okostelefon eladásokkal együtt a szoftverletöltések is nőnek

A szövetség munkáját nem csak a fejlesztők finanszírozzák, hanem olyan szponzorok is, mint az Apple, az AT&T, a Facebook, az Intel, a Microsoft és a Verizon. Az eredmények bizonyos szempontból nagyon jó hírt jelentenek a fejlesztőknek, hiszen aligha kell azért aggódniuk, hogy a következő években nem lesz munkájuk. Az Európai Unióban a mobiltelefon-tulajdonosok felének van okostelefonja és a számuk évente 10 százalékkal nő. Ázsiában, Latin-Amerikában és Afrikában ez az arány még nagyobb. Ennek köszönhetően az üzleti modellek is egyre inkább a mobil alkalmazásokra és az azokból származó bevételekre épülnek.


A mobil alkalmazások 794 ezer európai munkahelyet teremtettek...


... melyek majd kétharmada, 62 százalék fejlesztő

Az ágazat jelenleg Európában 529 000 teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztat, ehhez jön még 265 000 olyan dolgozó, akik a mobil programokhoz kötődő munkát végeznek. A fejlesztők remélik, hogy a növekvő bevételekből előbb vagy utóbb, de ők is nagyobb mértékben részesülnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!