Berta Sándor

Csökkentették Steve Ballmer prémiumát

A távozó vezérigazgató azért kap kevesebb pénzt, mert a Windows 8 és a Surface RT értékesítése egyaránt elmaradt az előzetes várakozásoktól. A néhány millió dolláros jutalom megvonása nem fogja súlyosan érinteni a milliárdos vezetőt.

Az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott részvényesi információkból egyértelművé vált, hogy Steve Ballmer idén sem kapja majd meg a neki járó teljes prémiumot. Az összegnek csupán a 79 százalékát, vagyis 550 000 dollárt utalnak át neki. A hivatalos indoklás az, hogy a kitűzött üzleti célokat nem sikerült teljesíteni. Mindez azt jelenti, hogy a fizetésével együtt a teljes összeg 1,26 millió dollárt tesz ki.

A SEC vezetőihez benyújtott dokumentumban többek között az szerepel, hogy a Microsoftnak szembe kellett néznie a fogyasztói PC-piac gyengélkedése miatt jelentkező kihívásokkal. Amíg a Windows 8 esetében tavaly október 8. óta több mint 100 millió licencet sikerült eladni, addig a nehéz helyzetben lévő PC-piacon - a Windows 8 és a Surface bevezetési költségeivel együtt - 18 százalékkal csökkentek a Windows-részleg bevételei. A társaság a Surface RT eszközöket a vártnál sokkal lassabban tudja csak értékesíteni. Az eladások ösztönzése miatt megvalósított árcsökkentések pedig 900 millió dolláros kiadást jelentettek.

A menedzser teljesítményét tavaly még sokkal jobbra értékelték, ezért akkor a prémium 91 százalékát, 620 000 dollárt kapta meg. Az adatokból kiderült az is, hogy Ballmer éves fizetése 2012-ben még 685 000 dollár volt, idén viszont már 697 500 dollár. Mivel a tulajdonában van a cég részvényeinek közel 4 százaléka, így ez számára aprópénz, sokkal jobban motiválhatja a munkára a tőzsdei árfolyam. Más magas rangú menedzserek, például Kevin Turner, Amy Hood és Kurt Delbene ugyanakkor a prémium teljes összegét megkapták, míg a szerverrészleget vezető Satya Nadella 105 százalékos prémiumhoz jutott.

Steve Ballmer augusztus végén jelentette be, hogy alig egy év után távozik a vezérigazgatói posztról, de az utódja kinevezéséig, további egy évig betölti a pozíciót. A döntés hátterében a társaság új stratégiája áll, amelynek köszönhetően az elmúlt hetekben már komoly átszervezésekre került sor. Az üzletember utódjáról egy különleges testület dönt, amelynek tagja Bill Gates, Chuck Noski, Steve Luczo és John Thompson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #2
    "A néhány millió dolláros jutalom megvonása nem fogja súlyosan érinteni a milliárdos vezetőt."
    Akkor 70ezer dolcsival kevesebb a tavalyinál, milyen néhánymillió?
    A microsoft 4%-a az alsó hangon is milliárdos nagyságrendű dollár. Ez a 70000 az ötödik helyérték Ballmer képzeletbeli "buxájában". Hát ez bizony sokkal kisebb szopás neki, mint nekünk az át nem hárított tranzakciós illeték!
  • mortep #1
    Én sem voltam a topon mostanában de legalább nem ástam alá a Nokiát... megelégszem 500e dolcsival is. Hétvégéig azért utaljátok át....