Berta Sándor

Eddig 40 oldalt záratott be a brit kiberrendőrség

A szerzői jogi bűncselekmények ellen létrehozott brit egység (PIPCU) a működése első három hónapja alatt 40 bel- és külföldi kalózportál bezárásában vállalt szerepet.

A csoport tájékoztatása szerint mindez a jogtulajdonosoktól kapott információk felhasználásával történt, úgy, hogy felhívták az internetszolgáltatók és a reklámügynökségek figyelmét az érintett honlapokra. Az Operation Creative nevű kampány célja az volt, hogy csökkentsék az illegális másolók bevételeit azáltal, hogy kevesebb hirdetés jelenhet meg az általuk üzemeltetett oldalakon. Ez a lépés ugyanakkor nem feltétlenül a kívánt hatást érte el, hiszen romlott a megjelentetett reklámok minősége. Ezzel párhuzamosan 39 százalékkal nőtt a látogatók számára a kártevővel való fertőzés kockázata, hiszen a kalózok igyekeztek fenntartani a szolgáltatásaikat azután, hogy az ismert márkák hirdetései lekerültek a platformjaikról.

A rendőrség a nyáron 61 portált keresett meg közvetlenül és felszólította őket, hogy változtassák meg az üzleti modelljüket, azért, hogy a jövőben törvényesen működjenek. A doménneveket a Brit Zeneipari Szövetségtől (BPI) és a Federation Against Copyright Theft (FACT) nevű szervezettől szerezték meg. A PIPCU emellett értesítette a doménregisztráló cégeket és felszólította őket arra, hogy az érintett honlapokat távolítsák el a világhálóról. Ez 40 esetben be is következett. A lépéshez egyetlen esetben sem volt szükség bírósági ítéletre. Az egyelőre nem ismert, hogy pontosan melyik 40 oldalt távolították el. Bob Wishart felügyelő közölte, hogy az Operation Creative eddigi sikere is bizonyítja azt a növekvő nemzetközi konszenzust, hogy a legális cégek tisztességes üzleteiből ne jöhessen létre illegális profit. Valószínűnek tűnik, hogy a kampányt jövő év elején meghosszabbítják.

Természetesen vannak olyanok, akik bírálják az eljárást. Jim Killock, az Open Rights Group részéről azt követelte, hogy a rendőrség kizárólag bírósági engedély birtokában zárathasson be oldalakat, különben átveszi a bíróságok feladatait, ami elfogadhatatlan. Amennyiben a jelenlegi helyzet marad, akkor elkerülhetetlenné válnak a hibák és teljesen nyitott marad a kérdés, hogy egy ilyen esetben kihez fordulhatnak majd a károsultak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • speed2006 #3
    Jól érted.
    Elég fura érzésem van az angolokkal kapcsolatban. Mintha kezdene valóság leni, amit a filmekben láttam. A britt diktatúra. Pl. a Doomsday. Meg pár másik. Kezdenek átesni a ló másik oldalára.
  • Elmin #2
    Tehát egy civil szervezet ugráltatja a rendőröket azok meg ugranak. Nem is kellett bírósági határozat, mert a rendőrök a zeneipar információi alapján döntenek. Ha jól értettem a cikket.
  • tomazin #1
    upppsz, ez ugyan egy étterem honlapja volt, de az étterem pont ott van az unokaöcsém frissen nyitott kajáldája mellett, és ő mondta, hogy illegális dolgok történnek ott.