Berta Sándor

Kalózoldalakon figyeli a sorozatok népszerűségét a Netflix

A streaming-szolgáltatót napjainkban az illegális film- és sorozatletöltések legfontosabb alternatívájaként tartják számon. Most kiderült, hogy mindez egyáltalán nem véletlen, hiszen a cég érdekes módszert alkalmaz.

A TorrentFreak arról számolt be, hogy a Netflix rendszeresen tanulmányozza a torrent-fájlokat és a kalóztartalmakat kínáló oldalakat, így pontosan tudja, hogy mely sorozatok népszerűek a felhasználók körében. Mindezt Kelly Merryman, a társaság európai tartalomvásárlásokért felelős alelnöke árulta el azután, hogy a streaming-szolgáltatás elérhetővé vált Hollandiában is. Merryman a Tweakers nevű portálnak úgy nyilatkozott, hogy egy televíziós sorozat megvásárlása előtt megnézik, hogy az mennyire népszerű a kalózhonlapokon. Példaként említette a Szökést, amely a mai napig rendkívül népszerű Hollandiában és az illegális kópiákat felvonultató hálózatokban, ezért úgy döntöttek, hogy bekerül a helyi kínálatba.


Reed Hastings, a Netflix vezérigazgatója is megerősítette, hogy érdekes a kapcsolatuk a kalózkodással, hiszen ők is profitálnak a jelenségből. A menedzser nem tartja szükségszerűen rossznak az illegális másolatokat és a torrentezőkre valahol célcsoportként tekint. A vállalat arra próbál rávilágítani, hogy a streaming-szolgáltatás sokkal egyszerűbb a torrentezésnél, hiszen nem kell adatokat keresni, letölteni, hanem a tartalmakra elég rákattintani és máris megnézhetők. Hastings rámutatott, hogy a hollywoodi filmstúdiókkal való együttműködés során az egyik legfontosabb céljuk az illegális letöltések minimalizálása, mindez azonban csak akkor valósulhat meg, ha az ajánlatuk felveszi a versenyt a kalózoldalak kínálatával.

A stratégia mindenesetre sikeresnek tűnik, hiszen Kanadában a torrent-forgalom 50 százalékkal csökkent azóta, hogy a Netflix három évvel ezelőtt megjelent a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tinman #5
  A szaros ADSL-emmel az életben nem tudtam még visszaseedelni semmit...
 • Cat #4
  torrentnél van feltöltés is.
 • Tetsuo #3
  Magyarországon nem is baj a letoltés, hiszen jogszeru. ;)
 • BrockSamson #2
  Itthon sem lenne probléma a letöltéssel, ha lenne Netflixhez hasonló, megfizethető megoldás.
 • Xellos999 #1
  Hátja, a jogvédőkkel ellentétben van aki használja a szürkeállományát.