MTI

Jól keresnek az interneten publikáló kínai írók

Az interneten publikáló írók többet keresnek a hagyományos könyvek szerzőinél Kínában, utóbbiak körében pedig meglepő módon nem a Nobel-díjas Mo Jen a legsikeresebb - derül ki a kelet-ázsiai ország szerzőit az elmúlt év során kapott jogdíjaik alapján listázó rangsorból.

Idén a legtöbb jogdíjat, 25,5 millió jüant (944 millió forint) a külföldön jobbára ismeretlen Csiang Nan kapta könyvei után. A tavaly még csupán ötödik helyen végző Csiang fantáziaregényeiről ismert, egy szörnyeket legyőzni képes fiatal fiúról szóló, Sárkányok című sorozatának legutóbbi darabja jelenleg is az eladási listák vezetői között található. A lista második helyén 24 millió jüannal (888 millió forint) Mo Jen, a tavalyi év Nobel-díjasa végzett, harmadik - csakúgy, mint 2012-ben - a gyerekkönyveiről ismert Cseng Jüen-csie, 18 millió jüanos (666 millió forint) jogdíj-bevételével. Kína legismertebb bloggere, az írásait könyv formájában is kiadó, sanghaji születésű Han Han tavalyi helyezésén két helyet rontva nyolcadik a listán.

A papíralapú könyvek szerzőinél is jobban keresnek az interneten publikálók - derül ki az összesítésből. Az online olvasói platform mind nagyobb teret kap Kínában, és a jövő iránya is kétségtelenül ez: szeptember végén már 600 millióan interneteztek a kelet-ázsiai országban, számuk a becslések szerint 2015-re 800 millióra nő majd. A hivatalos adatok szerint az internetes olvasók száma már most meghaladja a 200 milliót, a szerzők száma 30 ezer lehet. Az online írók rangsorát Csang Vej vezeti, aki az elmúlt 12 hónapban írásaival összesen 26,5 millió jüant (980 millió forint) keresett. Csang a tizen- és a fiatal huszonévesek körében örvend a legnagyobb népszerűségnek, amelyet eredeti és izgalmas szürreális történeteinek köszönhet. A fantáziaregények egyébként a statisztikák szerint messzemenőkig a legnépszerűbbek: a húsz legsikeresebb internetes író közül 16 ebben a műfajban tevékeny.

Idén harmadik alkalommal a Kínában legsikeresebb külföldi írók listáját is közzétették. Eszerint a Harry Potter-regényekkel világhírűvé vált brit írónő, J.K. Rowling, a japán Murakami Haruki és a kolumbiai Gabriel García Márquez könyvei után fizették tavaly a legtöbb jogdíjat a kelet-ázsiai országban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!