MTI

Internetes szigorítások várhatók Kínában

Az illetékes hivatal sikerként értékelte az internet megtisztítására idén hirdetett kampányt, amelynek finomhangolásaként újabb szigorítások várhatók - írja a sina.com kínai hírportál.

"Az internetet megtisztítottuk. Az onlájn pletykák és valótlanságok elleni harc sikeresnek bizonyult, a rágalmazások száma visszaesett, ugyanakkor az információáramlás nem sérült" - értékelte a kampányt csütörtökön Zsen Hszien-liang, az állami internet információs hivatal miniszter-helyettese. A kínai kormány május elején hirdetett harcot a kínai internet megtisztítására, a virtuális térben terjedő valótlan információk kiszűrésére és eltávolítására, a valótlanságokat állítók megbüntetésére. A kampány eddigi hét hónapja során több ezer honlapot zártak be a hatóságok, tucatnyi korábban hangos "véleményvezért" hallgattattak el, számos befolyásos személyiség blogjait, mikroblogjait függesztették fel. Szeptember elején tovább szigorítottak a rendelkezéseken, így a hazugságok terjesztéséért azóta több éves börtönbüntetés is kiszabható.

A kampány tovább folytatódik a jövőben is, s a hivatal tájékoztatása szerint annak fokozódására lehet számítani. Zsen így fogalmazott: még pontosabban igyekeznek szabályozni a kereső oldalakat, a csevegő-programokat és az országban több száz milliós felhasználót tömörítő mikroblogokat. A szabályok jobb betartatása érdekében az internetszolgáltatóknál dolgozók képzésére is figyelmet fordítanak majd. "Egy kínai sajátosságokkal rendelkező virtuális tér kialakítása a cél" - mondta Zsen.

A kritikusok szerint a hatalmas információmennyiség és netezők óriási tábora okán szükség van ugyan a szabályozásra, a kampányt a kormány kétélű fegyverként is alkalmazhatja. Az kitűnő módja a döntéshozók és a rendszer elleni kritikus hangok és a másként gondolkodók elhallgattatásának, emellett az internetcenzorok működésének kiegészítőjeként is használ - hangoznak az aggályok. A statisztikák szerint az öncenzúrát gyakorlók száma is jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban: a közösségi médiát érintő adatgyűjtéssel foglalkozó Weiboreach cég októberben kimutatta: a mikroblogolók aktivitása például három évvel ezelőtti szintekre esett vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!