MTI

Tajvan Kína tartománya az Apple szerint

Tajvan hivatalosan is panaszt tett az amerikai informatikai óriáscég, az Apple illetékeseinél, amiért új operációs rendszerében a szigetet Kína tartományaként jelenítik meg - számolt be a helyi média.

A hivatalos tiltakozásra az után került sor, hogy a helyi internethasználók felfedezték: az új iPhone iOS 7 operációs rendszerében és az OS X 10.9-es változatában a kereséskor Tajvan "Kína Tajvan tartományaként" jelenik meg egyszerűsített kínai karakterekkel. A tajvani külügyi tárca észak-amerikai ügyekért felelős vezető diplomatája, Kelly Hsieh újságíróknak kijelentette: kormánya álláspontja szerint ez a definíció nem felel meg a valóságnak. A panaszt már továbbították az Apple-nek - mondta, s megjegyezte, hogy ilyen ügyekben nincs helye kompromisszumnak. Az amerikai vállalat tajvani PR-tevékenységével megbízott Bravo nevű cég annyit közölt, hogy a kaliforniai központból egyelőre nem kívánták kommentálni a kérdést.

A kínai polgárháború végén, 1949-ben a Kínai Köztársaság kormánya Tajvanra menekült, Pekingben pedig Mao Ce-tung kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot. Az ENSZ-ben 1971-ig Tajvan képviselte Kínát, majd közgyűlési határozattal a Kínai Népköztársaság (KNK) vette át a helyét. A KNK mindig is 23. tartományaként nevezte meg Tajvant, miközben az de facto önálló államként működik. Tajvant kevesebb, mint két tucat ország ismeri el, Európában egyedül a Vatikán. 2008 óta, amióta a Kuomintang párti Ma Jing-csiu áll Tajvan élén, a Tajvani-szoros két partja között látványos fejlődésnek indultak a gazdasági, kereskedelmi és a civil, turisztikai kapcsolatok. Peking a közelmúltban pedig elkezdte szorgalmazni a politikai tárgyalások előkészítését is. Deklarált és határozott célja az ország jövőbeni újraegyesítése. A tajvani közvélemény ugyanakkor megosztott a kérdésben, az ellenzéki Demokratikus Haladó Párt pedig kifejezetten ellenzi azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!