SG.hu

Nagyon sokat veszítenek a magyarok az online tőzsdén

744 ezer forint veszteséget mutatott egy nyitott pozíció átlagos eredménye a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által végzett korábbi felmérés alapján, ami adott napon az online platformokon a Forex és CFD kereskedéseket vizsgálta. A veszteséges internetes kereskedések legfőbb oka a nagy hozamígéret reményében, kockázatkezelés nélkül befektetett összeg - állítja egy friss közlemény.

A hazai befektetési piacon egyre több vállalat kínál invesztíciós lehetőségeket online platformokon keresztül, amikhez általában nagy hozamígéret társul, ám a kockázatokról a legtöbb cég "elfelejti" tájékoztatni ügyfeleit, miközben a tapasztalatlan befektetők sem járnak el megfelő körültekintéssel, különben PSZÁF engedéllyel nem rendelkező cégeknek nem lenne esélye félretájékoztatni vagy megkárosítani őket. A tőkeáttételes online kereskesések legnagyobb előnye és egyben hátránya is, hogy bárki számára elérhetőek a nap 24 órájában, számítógépről, okostelefonról vagy táblagépről néhány kattintás után már pozíciókat lehet nyitni, amit a tapasztalatlan, ámde annál elszántabban meggazdagodásra vágyó lakosság általában meg is tesz.

A lehetőség szinte mindenki számára adott, ám csak kevesen mérik fel az ezzel járó kockázatokat, sokszor még azzal sincsenek tisztában, hogy egy-egy pozíció megtartásának érdekében további pénzösszegekkel szükséges növelniük tőkéjüket. A PSZÁF felmérésében a hét hónapos vizsgált időszak folyamán a lakossági ügyfelek a magas tőkeáttételes ügyleteken (FX és CFD) összesen 19,4 milliárd forint bruttó nyereséget és 22,7 milliárd forint bruttó veszteséget realizáltak, így a nettó eredmény a lezárt pozíciókon 3,3 milliárd forint veszteség volt, ami az ügyfelek túlnyomó részét (77%) érintette.

A bőséges hozamok réményében rendszerint óriási vehemenciával kezdenek el befektetni azok, akik nem járnak utána a veszélyforrásoknak, valamint azt sem veszik figyelembe, hogy a szomszéd fiú vagy kollégájuk már évek óta gyakorolja a szakmát, és csak most sikerült nagyot szakítania. Nincsenek tisztában még az alapszabályokkal sem, éppen ezért tudnak lelkesek maradni, majd szinte szánt-szándékkal totális csődbe kergetni magukat. Miután elveszítették minden pénzüket a befektetési számláról, felteszik maguknak a kérdést: nem értem, neki miért sikerült, hiszen egyáltalán nem okosabb nálam!?

Heleszta Márton, az Invest and Trade befektetési szakértője kiemelte "Száz sikeres kereskedést egy-két sikertelennel tönkre lehet tenni. Aki tapasztalat nélkül viszi véghez befektetéseit, és nyereséget realizál, éppen azt a néhány ügyletet találja meg, ami a sok veszteséges között rejtőzik, ám a megszerzett pénzt ők is rövid idő alatt elveszítik. Ez a piac nem a sprint futásról szól, itt minden sikereket elért hozzáértő rengeteg időráfordítással sajátította el a kockázatkezelés titkait, valamint rendelkezik saját stratégiával, szabályrendszerrel a befektetéseit illetően." A sikeres befektetők, szakértők hasonlóképpen vélekednek, azonban róluk ritkán hallani, ugyanis idejük nagy részét kereskedéssel és stratégiájuk tökéletesítésével töltik. A még nem sikeres, ám állhatatos piaci szereplők abban az esetben járnak a legjobban, ha minden részletnek utánajárnak. Amennyiben felismerik, hogy a nagy hozamígéretek mögött legalább ugyanakkora veszteségek húzódnak meg, ha nem hisznek a "garantált hozam" kifejezésnek, továbbá hajlandóak tanulni, úgy a legjobb úton járnak a hosszú távon nyereséges kereskedés felé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KRTuning #1
    A cikk hatására 0.21 bázisponttal fog csökkenti a BUX index, romlik a forint az euróval meg úgy általánossággal mindennel szemben. Ez már csak így megy.