Napi Online

Bírság a botrányos Facebook-bevezetés miatt

A Morgan Stanley megpróbálta befolyásolni az elemzőket a Facebook nyári részvénykibocsátása kapcsán, ezért ötmillió dolláros (közel 1,1 milliárd forint) bírságot kell fizetnie − jelentették be a massachusettsi hatóságok.

Az eljárás szerint a kibocsátás előtt a cég egy munkatársa több elemzőt is felhívott, s nem publikus információk kiszivárogtatásával megpróbálta őket rávenni, hogy azok a valósnál jobb színben tüntessék fel a Facebook bevételi kilátásait. A világ legnagyobb közösségi oldalának májusi részvénybevezetése kapcsán becslések szerint több milliárd dolláros kár érte a befektetőket emiatt. Az eljárást lefolytató bíró szerint a Morgan Stanley ott követte el a hibát, hogy a profi elemzőket pontosabb, naprakészebb információkkal látta el, mint a kisbefektetőket.

A kár mértékéhez viszonyítva a Morgan Stanley büntetése csekély, ez pedig arra utalhat, hogy további elmarasztaló ítéletek várhatók az ügyben. Nem a mostani volt az első ilyen jellegű bírság: még októberben kétmillió dolláros büntetést kapott a Citigroup szintén Massachusettsben azért, mert egy elemzője bizalmas információkat osztott meg a Facebook tőzsdei bevezetése előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!