Napi Online

Brókerprogramhiba okozta a svájci frank kilengését

A Royal Bank of Scotland (RBS) egyik amerikai üzletkötőjének hibája okozta a svájci frank hétfői hirtelen látványos gyengülését − mondta a Reutersnek a pénzintézet szóvivője.

A kérdéses mozgás hétfő késő este történt az egyik legszélesebb körben használt bankközi EBS devizaplatformon, az euró/svájci frank keresztpár három perc alatt 1,2015-ről 1,20928-ig lőtt ki, ahonnan másnapra visszatért a korábbi szintekre. A hírügynökség által megkérdezett üzletkötők az eset után arra gyanakodtak, hogy nem emberi, hanem gépi hiba történt. Az egyik brit bróker szerint az RBS egyik algoritmikus kereskedési rendszere kergült meg, míg egy másik elmondása szerint az algo csak 1,2015-ről az 1,2050-es bidig tépte ki a jegyzést, onnantól viszont a hirtelen mozgásra reagálva amerikai automatizált kereskedési rendszerek vetették rá magukat a keresztpárra.

A kiszúrást követően nagy volt a tanácstalanság, hogy vajon mi lehet az érvényes csúcs, különböző bankok 1,2020-tól 1,2067-ig mindenféle szintet megneveztek. A vitát végül az EBS döntötte el, kimondva, hogy a mozgás érvényesnek minősül, így érvényben marad az 1,20928-as csúcs. Megfigyelők szerint a hibát valószínűleg tényleg egy algoritmus okozta, ám az RBS inkább egy brókerre keni. Ennek oka, hogy nem akar befürödni az algoritmusok elleni felfokozott hangulatban, főleg hogy az egyik legnagyobb amerikai árjegyző, a Knight Capital Group múlt hét végén csaknem bedőlt, miután éles kereskedésbe kiengedett tesztalgoritmusa vásárlási rohamba kezdett s 440 milliós veszteséget okozva csaknem bedöntötte a céget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • okosan gyerekek #1
    amikor az lehet hallani, hogy egyszer a gépek fognak elpusztítani minket, én azért mindig valami heroikusabb küzdelem vízionáltam, némi mesterséges intelligenciát esetleg, úgy fest nekünk ez is nagy falat...