Napi Online

Gépesíti kötvénykereskedését a Morgan Stanley

A jövő kereskedési termében pár bróker lézeng majd nagy teljesítményű számítógépek zümmögése közepette − hangoztatta az elmúlt hónapokban többször is Glenn Hadden, a Morgan Stanley kamatkereskedési üzletágának vezetője alkalmazottai előtt.

A szép új világ részben már beköszöntött, az öt nagy − régebben befektetési banknak minősülő − pénzintézet közül a legkisebb az utóbbi időben a deviza- és a kamatkereskedési részlegeiben dolgozó kereskedők 10-20 százalékát már elbocsátotta − írta a Wall Street Journal. Most azonban programozókat és it-szakértőket toboroz a cég, hogy a létszámát tekintve nagyobb kötvénykereskedési üzletágnál is minél több brókert váltsanak ki az automatizált rendszerekkel. Ettől további jól fizetett brókert építhetnének le, a költségcsökkentéstől pedig az eredményesség javulását reméli a bank.

A kötvénykereskedési üzletág az első félévben 2,04 milliárdos bevételt produkált, 60 százalékkal elmaradva az egy évvel korábbi azonos időszaktól. A szabályozás változása miatt viszont számos származékos kötvény- és kamatalapú terméket terelnek majd át elektronikus kereskedési platformokra, így az automatizálás a későbbiekben kifizetődőbb lehet. Az már más kérdés, hogy ha esetleg az algoritmikus kereskedési rendszer egyszer megőrül − mint néhány napja a Knight esetében −, az abból eredő esetleges veszteség bőven meghaladhatja a kirúgott brókereken megspórolt munkabér és bónuszok összegét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!