SG.hu

A befektetők kedvencei az amerikai tech-óriások

Az amerikai technológiai óriáscégek a részvényvásárlók legcsábítóbb célpontjai, hiszen hatalmas készpénzállományon ülnek, növekvő piacon vannak jelen, működésük pedig stabil és kiszámítható.

A 100 ezer eurót meghaladó bankbetéteken elszenvedett jelentős veszteségekkel az európai válságkezelés újabb mérföldkőhöz ért. A ciprusi precedens kapcsán egyre többen teszik fel a kérdést, milyen befektetési formát érdemes választaniuk és egyre több befektető fordul új lehetőségek irányába. Ezek közül is kimagaslóan érdekesek lehetnek az amerikai részvénypiacok, melyek a jegybanki támogatás tudatában, összhangban a kiváló vállalati fundamentumokkal számos egyéb alternatív befektetésnél biztonságosabbak tűnnek. Az azonnali beszállással szembeni érv a világgazdasági növekedés dinamikájának lassulása, az elmúlt hónapok piaci túlvettségét enyhítő korrekció azonban kedvező vételi alkalmat teremtene. A Generali Alapkezelő munkatársai a legígéretesebbnek tűnő egyedi befektetési lehetőségeket tekintették át az amerikai technológiai blue-chip vállalatok közül.

„Az őszi erőteljes emelkedés ellenére csaknem 30%-kal tartózkodnak a tavaly májusi 38 dolláros kibocsátási árfolyam alatt a Facebook részvényei. Immár második negyedéve képes elemzői konszenzus feletti, gyorsuló növekedési dinamikára a társaság, a hirdetési bevételek éves szinten pedig 40% feletti mértékben ugrottak az utolsó gyorsjelentés alapján. A papírok árazása elfogadhatóbb szintre került, a „sztori” azonban még mindig kétesélyes. Amennyiben a vállalat sikeresen aknázza ki az immár 1 milliárd fő feletti felhasználói táborában rejlő lehetőségeket, a következő évek egyik legjobb tőzsdei befektetését nyújthatja. A kockázatok azonban jelentősek, az elvárt robbanásszerű növekedésért magasabb árazással szembesülünk” – mondta el véleményét Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere.

A különböző indexkövető portfóliókban legnagyobb súllyal szereplő technológiai vállalat változatlanul az Apple. Az elmúlt fél év során mintegy 40 százalékkal zuhanó részvények vonzó árazást mutatnak, egyelőre azonban hiányoznak a növekedést beindító katalizátorok. Az elemzői konszenzus rövid távú várakozásai magasnak tűnnek, és a valódi kérdés az, hogy milyen mértékben hajlandó a megtermelt cash flow visszajuttatására a menedzsment. A felhasználók számának bővülése és a piaci részesedés növelése innovatív termékekkel lehetne elérhető (megújuló iPhone, Apple TV, iWatch), így az erős versenytársak ellenére a társaság képes lehet újra pozitív meglepetést okozni az év második felétől.

A mobilgyártók között dúló harc egyik győztesének tűnik a Qualcomm. A vezeték nélküli technológiában élenjáró chipgyártó szűk három év alatt a nem csekély részvénypiaci hozam kétszeresét termelte befektetői számára. A társaság két év alatt duplázta a kifizetett osztalékot, mindemellett jelentős saját részvény vásárlásokat hajtott végre. Kockázatot jelent, hogy az erősödő verseny miatt több elemző az idei évre várja a vállalat piaci részesedésének tetőzését. A 15 alatti árfolyam/ nyereség mutató az elmúlt években mindig jó beszállási lehetőséget kínált a papírok piacán.

A konszenzustól némileg elmaradó márciusi gyorsjelentést nem díjazták a piaci szereplők az Oracle részvényeinél. A szoftvergyártó folyó-negyedéves profit-előrejelzése megfelelt ugyan a konszenzusnak, árbevétel-szinten azonban sokkal óvatosabbá vált a menedzsment. Noha a versenytársak erősítenek, a cég cash flow termelése továbbra is kiváló, és az eddigi akvizíciók nagyon sikeresen illeszkedtek a cég stratégiájába. Az elemzők többsége változatlanul pozitívnak tartja a vállalat jövőképét.

A globálisan piacvezető online aukciós társaság, az eBay az e-commerce egyik legsikeresebb és legismertebb képviselője. Az évek óta tartó emelkedő trend a februári gyorsjelentést követően megingott, de gyorsan magára talált az árfolyam. A március végi elemzői napon emelte hosszabb távú előrejelzéseit a menedzsment, melyre számos elemzői céláremelés is érkezett. A 20 százalékhoz közelítő éves eredménybővülési potenciál továbbra is ígéretes befektetési lehetőséget sugall.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!