Berta Sándor

Amazon - karácsonykor nagyobb gondot okozhat a hó, mint a sztrájk

Az ünnepek közeledtével sem nyugodtak meg a kedélyek az Amazon háza táján. Ugyan a német logisztikai központokban dolgozók sztrájkra készülnek, a vállalat helyi vezetője inkább a rendkívüli havazás miatt aggódik.

Ralf Kleber, az Amazon németországi részlegének vezetője kijelentette: a sztrájkhelyzet kapcsán valójában egy kisebbségről lehet beszélni, akik részt vesznek a szakszervezet által szervezett akciókban. Közlése szerint az Amazon tisztességes munkaadó, amely mellett sok munkavállaló már több mint 14 éve kitart. Az alkalmazottak többsége ezért azt mondaná, hogy ez egy jó és rendesen megfizetett munka. A tengerentúli társaságnak kilenc német logisztikai centruma van, ezekben összesen körülbelül 9000 állandó és további 14 000 szezonális munkatársat foglalkoztat. A Ver.di szakszervezet szerint közülük kb. ezren sztrájkolnak jelenleg is Bad Hersfeldben és Lipcsében. Az Amazon elutasította a bértárgyalásokat, ezért a Ver.di szóvivője arrogánsnak nevezte a vállalatot.

Kleber nyilatkozata szerint a télies idő nagyobb probléma a karácsonyi szálíltások szempontjából és ez aggodalommal tölti el. A jövőben szeretnék a termékportfóliójukat a friss élelmiszerekre is kiterjeszteni, ez pedig szükségessé teszi egy saját csomagszállító szolgáltatás kiépítését, aminek a segítségével versenyezhetnek a DHL és más futárcégekkel. A Puls Biznesu lengyel gazdasági lap október elején arról írt, hogy a németországi dolgozók sztrájkja miatt költözteti a logisztikai központjai nagy részét Lengyelországba az Amazon. Később kiderült, hogy az új logisztikai központok nem a németországi centrumok helyett, hanem azokkal párhuzamosan működnek majd. A társaság három év alatt épít fel három új, egyenként 2000 embert foglalkoztató létesítményt, emellett szezonális munkásként további 3000 alkalmazottat fog foglalkoztatni. Két centrumot 2014. augusztusáig, a harmadikat pedig 2015 közepéig nyitnak meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DontKillMe #2
    Ennyi. Nem tetszik, öcsém, Húzunk a genyóba. Rohadt egy cég ez is.
  • rolika #1
    Nemhiába dolgozik az Amazon a drónos kiszállításon. Akkor majd sztrájkolhatnak...