SG.hu

Megjelent az openSUSE 13.1

A Linux kernel 3.11 változatára épülő, új openSUSE továbbfejlesztett hálózati, fájlkezelési és egyéb szolgáltatásokat tartalmaz, támogatja a 64 bites ARM eszközöket, és a legújabb KDE asztali környezet előnyeit is elérhetővé teszi.

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy elérhetővé vált az openSUSE 13.1. Az asztali számítógépeken, laptopokon és szervereken használható, ingyenes, Linux alapú operációs rendszert a SUSE támogatásával működő openSUSE projekt keretein belül fejlesztik. A cég közleménye szerint a legújabb változat a szeptemberben kiadott Linux kernel 3.11 újdonságait is tartalmazza, stabilabb és gyorsabb működést tesz lehetővé, továbbfejlesztett hálózati szolgáltatásokat és egyéb új funkciókat tartalmaz, továbbá jobb támogatást kínál a legújabb, energiatakarékos mobil platformokhoz.

A felhasználók a helyi fájlrendszer részeként használhatják az Amazon s3 tárhelyüket, így egyszerűen feltölthetik a felhőbe fájljaikat, amelyek a helyi rendszer részeként láthatók a számítógépükön, mégis biztonságban vannak a gép vagy a helyi merevlemez meghibásodása esetén is. A webszerverek üzemeltetőinek munkáját az Apache, MySQL és MariaDB legújabb frissítései teszik egyszerűbbé, míg a webfejlesztők a Ruby 2.0 on Rails 4 frissített változata és a beépített tesztkörnyezettel együtt érkező PHP 5.4.2 nyújtotta előnyöket használhatják ki. Az AArch64 kód támogatásának köszönhetően az openSUSE 13.1 készen áll a 64 bites ARM eszközök következő generációjához kapcsolódó fejlesztésekre. A 32 bites ARM eszközök támogatásán is komoly fejlesztések történtek, valamint elérhetővé vált egy, kifejezetten a Raspberry Pi készülékek számára kialakított openSUSE kiadás is.

Az új openSUSE tartalmazza a Linux kernel 3.11 új, “page reclaim" szolgáltatását, amelynek köszönhetően nagyobb teljesítmény érhető el a lemezműveletek közben. A MESA VDPAU technológiák használatának köszönhetően a 3D támogatás az operációs rendszer beépített része lett, így nem kell külső gyártótól származó video drivert letölteni a 3D filmek és videók megtekintéséhez. A megoldást az integrációnak köszönhetően az operációs rendszerrel együtt tesztelik és frissítik, ami megbízhatóbb működést eredményez. Az openSUSE 13.1 alapértelmezett asztali környezete a KDE Plasma Desktop 4.11, amely nagyobb sebességet biztosít az asztali keresés, illetve a fájl- és ablakkezelés során. A további újdonságok között szerepel a javított, többmonitoros megjelenítés, a késleltetett e-mail küldési szolgáltatás, valamint a megtévesztő üzenetek elleni, beépített védelem a KDE PIM azonnali üzenetküldő programban. Emellett már az androidos készülékeket is támogatja a KDE fájlkezelő és az Amarok zenelejátszó is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!