SG.hu

Snowdenre hivatkozik a nyílt dokumentumformátum-szövetség

Az ODFA Magyarország nyílt levéllel fordult a miniszterelnökhöz a közigazgatásban használt szoftverek nemzetbiztonsági kockázataival kapcsolatban.

A levélben a nyílt dokumentumformátum (ODF) használatáért lobbizó szervezet Orbán Viktor szemére veti, hogy a kormány a közelmúltban éppen azzal az amerikai szoftvervállalattal kötött tízmilliárd forint értékű stratégiai megállapodást, amelynek monopolhelyzete ellehetetleníti az állam számára kedvezőbb megoldások alkalmazását. Szerintük ez a megállapodás káros az országra nézve.

"Azóta Edward Snowden a közelmúltban kiszivárogtatott bizonyítékainak hatására az amerikai óriásvállalat is elismerte, hogy együttműködve a Nemzetbiztonsági Szolgálattal "hátsó kapukat működtetnek" az általuk kiadott szoftverekben és hozzáférést biztosítanak az amerikai hírszerző szolgálatok számára. Ezzel bizonyossá vált, hogy a Szövetségünk által korábban már jelzett kockázatok teljes mértékben valósak: a teljes magyar közigazgatást és több millió magyar állampolgárt lehallgathatják az amerikai szervek teljesen észrevétlenül."

"Meggyőződésünk, hogy az Edward Snowden által kiszivárogtatott információk új helyzetet teremtettek - egyértelművé vált, hogy az érintett szoftvergyártók és hazai szállítóik nem képesek garantálni a termékeik által kezelt adatok biztonságát, amelyek tehát nem felelnek meg a legalapvetőbb nemzetbiztonsági követelményeknek sem. Meglátásunk szerint ebben a helyzetben - hasonlóan a német kormány azonnali fellépéséhez - haladéktalanul felül kell vizsgálni a közigazgatási informatikai beszerzési és üzemeltetési gyakorlatot. Meggyőződésünk, hogy a kialakult helyzetben nemcsak lehetséges az amerikai szoftvervállalatokkal aláírt stratégiai megállapodások felbontása, hanem szükséges is." -írják a levélben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #1
    Puff neki! Oda a kétharmad! Hacsak..........?