SG.hu

Megjelent a beszélő Linux legújabb kiadása

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány fejlesztéseként megjelent a Beszélő Linux kiadás legújabb változata, a BeLin 3.0 verziója.

Az ingyenesen hozzáférhető (32 bites verzió) beszélő Linux az elmúlt évek során egyre népszerűbbé vált a látássérült emberek körében. Jelentőségét és társadalmi hasznosságát 2009-ben az IT Business szaklap Leadership Award díjjal ismerte el. A BeLin fejlesztői – Hammer Attila, vak informatikus vezetésével – minden évben számos innovatív megoldással örvendeztetik meg a felhasználókat.

A klasszikus GNOME felület mellett a vak és gyengénlátó emberek számára is elérhetővé vált a teljesen akadálymentesített, korszerű Unity 2D felület. A kiadott közlemény szerint a 3.0 BeLin kiadás az Orka képernyőolvasó 3.4-es verzióját tartalmazza. Az új verzió a korábbinál is jobban támogatja a honlapok olvasását. A BeLin használatát még kényelmesebbé teszi, hogy eleve az irodalmi Braille írásmóddal jeleníti meg az üzeneteket a Braille-kijelzőkön. Több mint egyéves fejlesztőmunka eredményeként készült el a magyar irodalmi Braille-megjelenítési szolgáltatás, amely teljes mértékben megfelel a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által idén elfogadott szabványnak.

Az egyedülálló BeLin 3.0 ECDL-tananyagot a szöveges és felolvasott változat mellett, ez évtől már DAISY formátumban is elérhetővé tették. A tananyag eleget tesz az Európai Számítógép-felhasználói Tanúsítvány 2. modulja (operációs rendszerek) teljes követelményrendszerének. ez által lehetővé teszi a vak és gyengénlátó emberek számára az alapszintű számítógép-használati ismeretek otthoni vagy tanfolyami keretek között történő elsajátítását. Szerzője Hammer Attila, az alapítvány BeLin-fejlesztéseket irányító munkatársa. A tananyag mindenki számára ingyenesen hozzáférhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!