SG.hu

Szabad szoftverekkel foglalkozó honlapot indított a kormány

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium E-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkársága alatt működő E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ szabad szoftverekkel kapcsolatos anyagokat tett közzé honlapján, a http://szabadszoftver.kormany.hu címen.

A szabad licenc mellett felhasználható, a központ szakértői és oktatási tevékenységének tapasztalatait is tükröző anyagok az Európai Unió által támogatott "E-közigazgatási szabad szoftver kompetencia központ létrehozása" című projekt részeként kerülnek nyilvánosságra, hiánypótló szabad szoftverekkel is kiegészülve a későbbiekben. A tárca közleménye szerint az átfogó tudásbázis a közigazgatási és vállalati IT-vezetők, fejlesztők, rendszergazdák és felhasználók számára is könnyen hozzáférhető formában tartalmaz információkat. A vezetők és fejlesztők számára főként a témával kapcsolatos gazdasági és jogi aspektusok lehetnek érdekesek, a rendszergazdák és felhasználók számára pedig a felhasználhatósággal, tapasztalatokkal, biztonsággal kapcsolatos elemzések és gyakorlatias leírások. Ennek érdekében a központ által összeállított tankönyvek és tanulmánykötetek szakaszai, fejezetei különálló dokumentumokként kerülnek fel a honlapra, így minden érdeklődő közvetlenül kiválaszthatja a neki leginkább érdekes tartalmat.

"A közigazgatás számos helyen tudna jelentős költségmegtakarítást elérni a szabad szoftverek nagyobb arányú használatával. Ennek érdekében a szakmának mélyebben meg kell ismernie ezek jellemzőit. Talán az egyik leginkább fontos tulajdonságuk a szabad szoftvereknek, hogy a nyílt adattárolási formátumoknak köszönhetően lehetővé teszik, hogy a közigazgatás hatékonyabban tudja használni az adatvagyonát, valamint a nyílt szabványoknak köszönhetően növelhetik a közigazgatási informatikai rendszerek interoperabilitási képességét." - mondta Fekete Gábor, az e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkár.

A tudásbázis létrehozásakor a munka alapvetően két részből állt, és ebben az irányban folyik tovább a jövőben is. Egyrészt a kompetencia központ igyekezett a lehető legtöbb publikus hazai és nemzetközi, sikeres és sikertelen bevezetést megvizsgálni, hogy a hazai informatikai döntéshozók és szakemberek képet kaphassanak arról, hogy hol és milyen eredménnyel zajlottak, zajlanak ilyen projektek, melyekből tanulni lehet. A sikerek mellett fontos volt azt is megvizsgálni, hogy ha valahol sikertelenül zárult egy szabad szoftveres projekt, akkor ennek mi lehetett a hátterében, hisz ez az információ kritikus lehet a problémákra való felkészülésben, azok elkerülésében vagy leküzdésében.

A tudásbázis másik része azon témakörök alapos körüljárása, melyek az érintettek, a vezetők, adminisztrátorok, fejlesztők és felhasználók számára fontosak lehetnek. Néhány példa: Melyek a szabad szoftverek legfontosabb jellemzői? Milyen licencek léteznek? Ezek egészen pontosan milyen védelmet nyújtanak a fejlesztőknek, és milyen lehetőségeket adnak a felhasználóknak? Milyen jellemzői vannak a szabad szoftvereknek biztonsági szempontból? Milyen gazdasági eredményeket, megtakarításokat vagy plusz költségeket okozhat egy szabad szoftver bevezetés vagy migráció? Megéri ilyen szoftvereket fejleszteni? És a felhasználó jól jár-e a használatukkal?

A kompetencia központ álláspontja szerint a szabad szoftverek a hazai gazdaságot erősítik, hisz hazai, minőségi munkahelyeken dolgozó szakemberek fogják ezeket a szoftvereket bevezetni, ők fogják hozzá az oktatási, támogatási, továbbfejlesztési szolgáltatásokat nyújtani. Ez az államnak és a polgároknak is lényegesen jobban megéri, mint a tulajdonosi szoftverek használata, mivel a licencdíjaknak csak csekély része marad a gazdaságban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!