SG.hu

Frissült a Beszélő Linux 3.0-ás változata

A Beszélő Linux 3.0 kiadás alapját képező Ubuntu Linux 12.04-es verziója számos hibajavításon ment át megjelenése óta.

A frissítések jelentős része automatikusan vagy a felhasználó által szabályozott módon letölthető volt az internetkapcsolattal rendelkezők számára. Ám az Ubuntu fejlesztői három lényeges összetevő frissítését nem tették automatikusan elérhetővé, hanem a tavaly áprilisban megjelent hosszú távú kiadás második javítócsomagjában adták közre. Ezek a Linux „motorját” jelentő kernel frissítése, a hardver és a grafikus szoftveres környezet együttműködését kezelő X kiszolgáló fejlettebb változata, és a számítógépek alapszintű beállítását végző – a BIOS-t leváltó - új UEFI rendszer támogatása. (Az Unified Extensible Firmware Interface rendszer használata 2012-ben vált általánossá az informatikai eszközök körében.)

Természetesen a frissített BeLin kiadás új lemezképei tartalmazzák az Ubuntu alaprendszerhez kiadott összes javítást. A változtatásokat tartalmazó és most közreadásra kerülő BeLin kiadás verziószáma 3.01-re változott.

Több ECDL tananyag van a Belin 3.01 kiadáshoz. A 2012 őszén megújult tananyag felöleli a második ECDL modul („Operációs rendszerek”) teljes követelményrendszerét, és idén elkészült az Információ és kommunikáció modult lefedő ECDL tananyag is. A Budapest Főváros Szociális Közalapítványa támogatásával megvalósult fejlesztésnek köszönhetően akár otthon egyedül, akár tanfolyami keretek között felkészülhet egy látássérült ember az ECDL modulvizsgára. A tananyagok bárki számára hozzáférhetőek, ingyenesen letölthetőek. A tananyagok HTML, mp3 és a kényelmesebb olvasást lehetővé tevő DAISY formátumban érhetőek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!