SG.hu

Ma jelenik meg az Ubuntu 13.04

Ma érkezik az Ubuntu 13.04-es kiadása. A szabad operációs rendszer legújabb verziója számos újdonsággal szolgál a felhasználók számára.

Két évvel ezelőtt, 2011 áprilisában vezette be az Ubuntu az új, Unity elnevezésű felhasználói felületét. Azóta három új Ubuntu kiadás jelent meg, és felhasználók visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan fejlődött a felület. A most megjelenő Ubuntu 13.04-es kiadásban több olyan új lehetőség és szolgáltatás is bemutatkozik, amelyek még hatékonyabbá tehetik a számítógéppel végzett munkát. A legfontosabb változás, hogy jelentősen gyorsult a felhasználói felület működésének sebessége. A Magyar Ubuntu Közösség szerint az animációk gördülékenyebbek lettek, gyorsabban jelennek meg az egyes grafikai elemek, és a rendszer hamarabb reagál a műveletekre. Nem csak gyorsabbak, de látványosabbak is lettek az animációk: az új kiadásban több apró fejlesztésre is sor került ezen a területen, így például szebb animációk kísérik az ablakok automatikus átméretezését vagy a Unity felület keresőjében megjelenő előnézetet.

Szintén fontos változás, hogy még gyorsabban és egyszerűbben válthatunk egy alkalmazás nyitott ablakai között. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy az egeret az indítópanelen a program ikonja fölé húzzuk, és máris lapozhatunk az egérgörgő segítségével. Emellett akár az ikonra jobb egérgombbal kattintva megjelenő menüt használva is válthatunk az alkalmazás egyes ablakai között. A fentieken túl számos apróbb fejlesztésre is sor került, így például a felső panelen megjelenő kis felhő ikon segítségével kezelhetjük a beépített cloud szolgáltatás, az Ubuntu One legfontosabb funkcióit. Apró, de hasznos fejlesztés, hogy a szintén a felső panelen megjelenő Bluetooth menüből közvetlenül állíthatjuk, hogy látható legyen-e a gépünk.

A felhasználói felületet érintő változások mellett természetesen a legújabb nyílt forráskódú alkalmazások is bekerültek az új Ubuntu kiadásba, ahogy azt már korábban is megszokhattuk. Így az új Ubuntu a legfrissebb, 4.0.2-es LibreOffice irodai programcsomaggal, a legújabb Firefox böngészővel és Thunderbird levelezővel érkezik.

A szabad szoftverek mellett pedig már egyre több népszerű, zárt forráskódú játékprogram is elérhető Ubuntura a Steam alkalmazásboltnak köszönhetően. A Steam az Ubuntu Szoftverközpontból néhány kattintással telepíthető. Az Ubuntu 13.04-es kiadása 9 hónapon keresztül, 2014 januárjáig élvez hivatalos támogatást. Az Ubuntu következő kiadása várhatóan 2013 októberében jelenik meg, így a felhasználóknak három hónap áll majd rendelkezésükre, hogy frissítsenek. Azok, akik nem szeretnének félévente újabb kiadásra frissíteni, választhatják a hosszú távú támogatást élvező Ubuntu 12.04 LTS kiadást, amely 2017 áprilisáig kap biztonsági frissítéseket és hibajavításokat.

Az Ubuntu 13.04 várhatóan a délutáni órákban jelenik meg. Ezt követően bárki ingyenesen letöltheti az ubuntu.com weboldalról, vagy a Magyar Ubuntu Közösség oldaláról, az ubuntu.hu-ról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!