MTI

Számítógép-kezelésre oktatják a guantánamói foglyokat

Több mint ötmillió dollárért kertművelésre, képzőművészetre és komputeres ismeretekre oktatják a guantánamói foglyokat - írta kedden a The Washington Times.

A lap a szövetségi követelések ügyében eljáró bíróság dokumentumaira hivatkozott, amelyek szerint az oktatási és könyvtári szolgáltatást korábban egy Torres Advanced Enterprise Solutions cég biztosította a kubai területen található amerikai támaszponton fogva tartott raboknak, akiket a George W. Bush elnöksége idején a terrorizmus elleni harc keretében fogtak el. Az amerikai kormányzat azonban sokallotta a Torresnek folyósított kifizetéseket, ezért egy olcsóbb vállalkozót keresett a feladatra, a cég pedig bíróságon támadta meg az új pályázatot. A foglyokat a művészeti szemináriumok keretében akvarell-, akril- és pasztellfestésre, szénrajzra és arab kalligráfiára tanítják. A kertművelési órákon egyebek között a fametszés és a tereprendezés fortélyait is elsajátíthatják. De gyakorlatra tehetnek szert a Microsoft Word, az Excel és a Power Point kezelésében és leckéket vehetnek táplálkozástudományból vagy angolból is.

Az egy-másfél órás foglalkozásokat maximum 20 fős csoportokban tartják. Egy fogoly naponta több oktatáson is részt vehet. Az oktatók kulturális és vallási megfontolásokból kizárólag férfiak lehetnek, akiknek az angol mellett arab vagy pastu nyelven is tudniuk kell. A lap emlékeztetett arra, hogy a fogolytábor a 2001-ben történt megnyitásuk óta folyamatosan bírálatok kereszttüzében állnak. A vitatott legitimitású katonai bírósági eljárások mellett kifogás érte a cellák méreteit, a vallatási eljárásokat, a raboknak adott táplálék minőségét és a börtönök fenntartásának költségeit is. Barack Obama elnök már a 2008-ban történt megválasztását megelőzően megígérte, hogy bezáratja a guantánamói börtönkomplexumot és az ott fogva tartottakat vádemelés esetén polgári bíróság elé állíttatja vagy repatriáltatja. Ezt az elhatározását azonban a kongresszus ellenállása miatt mindeddig nem tudta valóra váltani.

Az ügy kedden ismét az amerikai szenátus elé kerül. A guantánamói bázison jelenleg 164 személyt tartanak fogva, akik közül 84 szabadon engedése a kormányzat szerint semmilyen kockázatot sem jelentene. A Torres egyébként azért perelte be az amerikai kormányt, mert megítélése szerint a pályázatból nem derült ki, hogy az oktatók csak egy vagy több tárgyat is oktathatnak-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 17735 #1
    "komputeres ismeretekre"?
    Annyira azért nem nehéz angolról magyarra fordítani: "számítógépes ismeretekre", vagy "számítógép-kezelésre" vagy leginkább "számítógép-használatra"...