Berta Sándor

Kétmillió Raspberry Pi-t adtak el

A Raspberry Foundation a kétmilliomodik eszközt október 24. és 31. között küldte ki a megrendelőnek. Ezzel a szervezet újabb mérföldkőhöz érkezett. A siker a fejlesztőket is meglepte.

A projekt vezetői arra számítottak, hogy a kétmilliomodik megrendeléses határt csak a jövő év elején érik el. "Majdnem pontosan egy évre volt szükségünk ahhoz, hogy egymillió Raspberry Pi-t adjunk el. Ebből kiindulva úgy kalkuláltunk , hogy - ha szerencsénk van - akkor a kétmilliós határt 2014 januárjában érjük majd el" - írta blogbejegyzésében Liz Upton. Ezért volt "kisebb sokk" az alapítvány vezetőinek, amikor megismerték a legújabb eladási adatokat és észrevették, hogy a kétmilliomodik készüléket már október utolsó hetében értékesítették.

A projekt 2009-ben indult és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem csupán diákok, hanem barkácsolók is vásárolják, hiszen alkalmas cloud-szervernek, GSM-bázisállomásnak is. A Raspberry Pi június óta elérhetővé tette a New Out of Box Software (NOOBS) nevű csomagot, ami lehetővé teszi a számítógéppel való egyszerű ismerkedést és az első lépések megtételét.

Az első 2000 darab Raspberry Pi Kínából tavaly februárban érkezett meg, majd gyakorlatilag azonnal szét is osztották őket a disztribútorok között. A miniatűr számítógépeket jelenleg Nagy-Britanniában gyártják, a legtöbb termék a Sony Walesben lévő üzemében készül. A Kínában gyártott modelleket kizárólag az ázsiai piacra szállítják. Jelenleg két modell érhető el, az A és a B jelű. Eben Upton, a Raspberry Pi tervezője nemrég elmondta, hogy három-négy év múlva érkezhet a jelenlegi készülék utódja. Ennél is számítani kell majd várakozási időre, de ez várhatóan nem lesz több 1-2 hónapnál. Változások nem igazán lesznek, legfeljebb a processzor és a memória javulhat, bővülhet. A cél most az, hogy szoftverek területén kihasználják az eszközben rejlő lehetőségeket és piacra dobják az új kiegészítőt, ami egy infrakamera. Ezután egy 7 hüvelykes kijelzőt készítenének, de ezeknek a tervezését és készítését főként a közösségre bíznák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #3
    Ezen kívül nincs rajta GPIO kivezetés, ami nagyjából a Pi lényege. A Pi-nek nem sok köze van a droidos minipckhez, eleve teljesen más célra tervezték.
  • zola2000 #2
    Az mk802-808 jobbat ad olcsóbban, de csak hdmin-usbn keresztül lehet hozzáférni, meg sd kártyáról bootolható a linux...
  • esemve #1
    Van már nagyon hasonló áron (vagy olcsóbban ugye) a cubieboard -on kívül olyan alternatívája amire ugyanígy lehet egyszerűen linuxot dobni?