MTI

Türelmetlenek a fiatal munkavállalók

Egy friss magyar felmérés szerint a 18-30 év közötti fiatalok a gyorsabb karrier elérése érdekében hajlamosak a gyakori munkahelyváltásra, ezt a korosztályt különösen jellemzi a türelmetlenség, mind a szakmai előrelépés, mind az anyagi juttatások terén.

A kutatásból az is kiderült, hogy a 1982-95 között született, úgynevezett Y generáció tagjai számára kiemelkedően fontos a munkavégzés közbeni szabadság és a munkahelyi légkör oldottsága. A tanácsadással és fiatal vezetők fejlesztésével foglalkozó Coaching Team által kezdeményezett online felmérés szerint a válaszadók több mint egyharmada számára az ideális munkahely külföldön van. A 499 fős mintán 2013 őszén elvégzett felmérés szerint a magyar fiatalok a munkahelyválasztásnál a fizetés és az előrelépés lehetősége mellett kiemelkedően fontos szempontnak tartják, hogy a munkahelyen "felszabadult, vidám csapat" és "közvetlen, laza hangnem" legyen.

A 15 szempont rangsorában a lista első felében kapott helyet, hogy "nagy szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársak" legyenek a fiatal leendő munkahelyén. Lerf Andrea kutatásvezető elmondta: a vizsgált korosztály tagjaiból nem az életkor, hanem a szaktudás vált ki elismerést. Azt nézik, hogy ki mit ért el, nem azt, hogy ki milyen idős vagy hány évet töltött már el az adott cégnél. A fiatalok kifejezetten igénylik a visszajelzést és erős bennük a megfelelési vágy. Szeretik a precíz kommunikációt, sőt ha indokolt, felvállalják a konfliktusokat is. Ha úgy érzik, hogy nincsenek a helyükön, vagy nem látják a számukra megfelelő karrier lehetőséget, akkor könnyen váltanak munkahelyet. A Coaching Team szerint fontos az is, hogy a nemzedék a fogyasztói társadalom szülötte, azaz "ha valami elromlik, dobd el és cseréld újabbra, jobbra" szellemben nevelkedett és él, ami érvényes a munkahelyekre és a kapcsolataikra is - mondta a kutatásvezető.

"Érdekes, hogy saját meglátásuk szerint könnyen motiválhatóak, a HR-szakemberek viszont pont ellenkezőleg, inkább nehézségként élik meg a fiatalok motiválását" - hívta fel a figyelmet Lerf Andrea. A válaszadók több mint egyharmada (35 százalék) külföldön képzeli el a számára ideális álompozíciót, jellemzően az Egyesült Államok és Németország a két leggyakoribb célország, de sokszor említették Nagy-Britanniát, Svájcot, Ausztriát és Ausztráliát is. A két legnépszerűbb munka saját vállalkozást vezetni, illetve egy multinacionális cégnél alkalmazottként tevékenykedni. A válaszadók negyede úgy gondolja, hogy három éven belül el is éri saját kitűzött célját és 60 százalék mondta azt, hogy maximum öt évet ad magának ehhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • grobs #3
  "Amíg az embernek nincs saját családja (élettársa, gyereke), addig szinte akadályok nélkül válthat munkát ha van rá lehetősége"

  Ez talán a legfontosabb. Azt szokták mondani a magyarok nem mobilisak. Ha valaki "megállapodott" akkor már nagyon nehéz bármerre lépni. Ezért akinek még nincs családja az igenis keresse a jó munkahelyet ameddig teheti ... akár külföldön is. Ha valahol belekényszerítik a sok túlórába, és/vagy sok a feszültség, akkor lépni kell. Ez nem a "ha valami elromlik, dobd el és cseréld újabbra, jobbra" szemlélet. Egyszerűen egy kilátástalan munkahelyen dögleni nem éri meg. Az időt senki nem adja vissza. A próbaidő nem csak annyit jelent, hogy addig el lehet küldeni a melóst. Ha nem tetszik a hely addig illik kilépni. Az ilyet a CV-ben sem kell feltüntetni. Aki ezt később zokon veszi azzal nem érdemes foglalkozni.

  A cikk vége szintén tanulságos és nem meglepő. A magyar kkv-kat rossz munkahelynek tartják a fiatalok ... és nem alaptalanul. Tisztelet a kevés kivételnek 99.9%-uk 1-2 év alatt képes kiégetni a legkreatívabb embert is. Nyugaton a multikra mondják ezt, de a magyar kkv-nál a multi is jobb.
 • orosznyet #2
  Az első hozzászólással teljesen egyet tudok érteni. Nem is olyan rég olvastam egy felmérést a magyar ifjúságról (Magyar Ifjúság 2012 tanulmánykötet), valahol kétharmad körül volt azoknak az aránya azoknak, akik 29 éves korukig nem igazán tudtak elköltözni otthonról. Ami gondolom sokszor anyagi okok miatt késik, így érthető az opportunista hozzáállás terjedése. Amíg az embernek nincs saját családja (élettársa, gyereke), addig szinte akadályok nélkül válthat munkát ha van rá lehetősége, és ezt a szabadságot én sem szeretném addig feladni, amíg nincs megalapozva a jövőm anyagi része. (Mondom én ezt a 22. életévemben.) Lehet hitelt felvenni, de köszönöm szépen, inkább nem fizetnék vissza egy banknak 20 millió forintot 20 év alatt 10 millió forint hitelre.
 • slickboy #1
  Azért a HR-es meg egyéb szakértők értékrendjét se lehet megfejteni. Most azt sugallják, hogy a fogyasztói társadalom "használd és dobd el" attitűdje köszön vissza, hogy könnyen váltanak munkahelyet a fiatalok. Előtte mintha lett volna olyan sírás, hogy az emberek nem elég mobilisak. Akkor most mi lenne a kívánatos? Amúgy meg miért kéne egy fiatalnak vergődnie egy szar munkahelyen, ha van lehetősége váltani? Ha nem tud javítani rajta, miért kéne feláldoznia fiatalságát? Nem tartom önzésnek, ha jól akarják érezni magukat a munkahelyükön, életünk nagy részét töltjük ott, miért jó az, ha fogcsikorgatva, gyomorgörccsel tesszük azt, csak azért, hogy elmondhassuk, mennyi áldozatot vállaltunk és a munka hősei vagyunk? Ha meg akad jobb fizetésért állás nyilván azt választja egy fiatal, mert szeretné megalapozni az életét. Elvárni, hogy kevés pénzért pusztán a munka szeretetéből ne váltson valaki munkahelyet, eléggé álszent nem? Szóval nagy a fluktuáció, mindenki hajtja a boldogulását, ki így, ki úgy, de a legutolsó szempont legyen ebben a kérdésben az, hogy ki mit szól hozzá. :)