SG.hu

A nagyobb sávszélesség magasabb jövedelmet okoz

Egy felmérés a szélessávú hozzáférések háztartásokra tett jövedelemnövelő hatását vizsgálta. A 4 Mbps sebességről 8 Mbps sebességre áttérve a jövedelem havi 120 dollárral emelkedik a fejlett országokban.

Az Ericsson nyilvánosságra hozta, az Arthur D. Little tanácsadó-céggel és a göteborgi Chalmers Műszaki Egyetemmel közös felmérése eredményeit, amely a szélessávú sebesség háztartásokra tett jövedelemnövelő hatását vizsgálta. A háztartási szinten végzett (mikro) felmérés bebizonyította, hogy az otthoni szélessávú sebesség már a háztatások jövedelmeire is hatással van, és feltárja, hogy melyek azok a minimális sebességi küszöbértékek, amelyeket biztosítani kell, hogy statisztikailag szignifikáns hatást lehessen elérni a jövedelmekre. Ezek a küszöbértékek országonként eltérhetnek. A kutatás az OECD és a BIK-országokban (Brazília, India, Kína) vizsgálta meg e számokat.


A jövedelem abszolút értékben mért szintje magasabb az OECD-országokban, ami alátámasztja azt az elméletet, hogy a szélessávú technológiából fakadó nyereség növekszik, ha az adott országban több, fejlettebb szolgáltatás érhető el szélessávú hozzáférésen keresztül. A főbb eredmények szerint a háztartási jövedelem átlagos növekedése 4-ről 8 Mbps-re növelt szélessávú sebesség hatására havi 120 dollár az OECD-országokban. A BIK háztartások esetében a legnagyobb növekedést a sebesség 0,5 Mbps-ről 4 Mbps-re történő emelése hozta, havi 46 dollárral.


"A szélessávú hozzáférés pozitív hatással van a gazdaságra. Tudjuk, hogy a sebesség számít, és a szélessávú sebesség további növelésenek pozitív hatása van. Most be is bizonyítottuk mindezt számszerűleg, nagy adatminták használatával, még a háztartások szintjén is." - nyilatkozta Sebastian Tolstoy, az Ericsson alelnöke. "Egyre gyűlnek a bizonyítékok, hogy a szélessáv a gazdasági növekvés fontos hajtóereje. Mégis számos országban - nem kevésbé az EU-országaiban - a szabályozás visszafogja a teljes növekedési potenciált. A szélessáv lehetővé teszi a háztartások számára a készségek és termelékenység javítását e-tanuláson és üzleti szolgáltatásokon keresztül, ugyanakkor új fogyasztási helyszínekhez is hozzáférhetnek." - tette hozzá Martin Glaumann, az Arthur D. Little munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #11
    "Az is igaz ugyanakkor, hogy minél több adót fizet be valaki, annál magasabb lesz a fizetése."

    Ez de nagy :)
  • AgentKis #10
    Egy 4x gyorsabb neten ki néz 4x annyi videót? Vagy ki olvas 4x annyit? Szerintem max. annyi van, hogy max 4x annyit fájlcserél, de ettől mér nőne már a fizetése...
  • cateran #9
    Jaja..bongeszeshez aztan nem mindegy am a 2 vagy 10 mbit...vagy varjunk csak..de az..Ez az egesz baromsag, egyszeruen az ok-okozat forditva van..nem attol lesz a bevetel tobb, hogy gyorsabb a net, hanem azert van gyorsabb net, mert alapbol tobb a bevetel, igy konnyebben telik ra.
    1 10-perces hirmusor megnezese 10 perc 100 mbiten is...Gyorsabban gepelni es olvasni sem kepes, akinek gyorsabb a netelerese. Mondjuk a 512 kbyte vs 10 2 mbit..na igen AZ difi, csak eppen az nem szelessav...
  • galocza #8
    én 5mbites netet cseréltem 5mbitesre és évi kb 60 usdvel többem marad 8).
  • torreadorz #7
    Fantasztikus ez a tanulmány. Számomra viszont az is nyilvánvaló, hogy a Ferrari tulajdonosok mind milliomosok, tehát nincs más dolgom mint venni egy Ferrárit aztán naponta nézni a bankszámlámon ahogy gyülnek a milliók...

    A sok hülye meg szenved itt a 4 megabites internettel, Ferrári, abban van a biznisz. Mondjatok egy milliomost akinek 4 megabites internete van? És Ferrárija? Na ugye, Ferrárit kell venni és máris jönnek a milliók
  • Cat #6
    Azért ne felejtsük el, hogy az internet ma már a munkakereséshez is nélkülözhetetlen. Akinek szélessávú netje van, az feltehetően a neten tájékozódik (hírek, árak összehasonlítása, utazás szervezése stb.), kommunikál (legyen az facebook vagy voip), intéz ügyeket (akár hivatalit is), stb. És akinél gyorsabb a net, hamarabb bejönnek a tartalmak az többet is fogyaszt belőlük, és közvetve aki tájékozottabb, "intelligensebb" az jobb állást kap, gyorsabban meg tudja oldani a problémáit (munkahelyi vagy egyéb), tehát értékesebb munkaerő.

    "ha bekötöm az upc 240megás csomagját akk vagy 200 dollárral több pénzt keresek?"
    A cikkben minimális sebességi küszöbértékekről van szó. Nyilván az mindegy hogy 60 vagy 240 megabited van, de az nem, hogy 2 vagy 10. De ha nem tudsz olvasni, elég lett volna az alsó grafikont megnézni, ahol a fejlett OECD országokban is jövedelmi különbséget mutattak ki aközött, hogy valakinél 2 vagy 4 megabit van bekötve.
  • Nailyenugysincs #5
    ez azt jelenti h ha bekötöm az upc 240megás csomagját akk vagy 200 dollárral több pénzt keresek? nem lenne rossz
  • nett #4
    Az is igaz ugyanakkor, hogy minél több adót fizet be valaki, annál magasabb lesz a fizetése.
  • defiant9 #3
    Szvsz. itt elnézték hogy az ok-okozati relációban mi is az alap, ui. az a valószínűbb hogy a módosabb háztartás megengedheti magának a drágább/nagyobb net csomagot.
  • AgentKis #2
    Mondjuk olyat el tudok képzelni, hogy otthon dolgozó fizetős sex-chat szolgáltás nyújtó hölgyek esetében ez igaz lehet.