Berta Sándor

A kalózoknak is köszönhető a Breaking Bad sikere

Vince Gilligan, a Breaking Bad (Totál szívás) című amerikai sorozat egyik rendezője és forgatókönyvírója egy interjúban elismerte, hogy a produkció sikere részben az illegális letöltéseknek köszönhető.

A filmipar általában ádáz ellenségének tekinti a letöltőoldalakat, hiszen komoly bevételekről mondhat le a tevékenységüknek köszönhetően. Vannak ugyanakkor olyan vélemények is, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak a negatívumok mellett van pozitív oldaluk is - erre világított rá Vince Gilligan is, aki a BBC-nek adott interjút. A Breaking Bad rendezője és egyben forgatókönyvírója elmondta, hogy a jogilag a szürke zónában található honlapok gondoskodtak arról, hogy a vártnál többen nézték meg a sorozatot, mindez pedig hozzájárult a mű népszerűségéhez.

"A kalózkodás vezetett oda, hogy sok olyan ember is megnézte a sorozatot, akik különben ezt valószínűleg nem tették volna meg" - jelentette ki Gilligan. Hozzátette: a kalózkodás hozzásegítette a sorozatot ahhoz, hogy ismert legyen. Nos, a számok alátámasztják a rendező-forgatókönyvíró szavait, a Torrentfreak ugyanis rámutatott, hogy az utolsó részt csak a fájlcserélő portálokról több mint 500 000-szer töltötték le a felhasználók. A fájlmegosztóknak és a streaming-szolgáltatásoknak köszönhetően a valódi szám még ennél is nagyobb lehet.

A filmes szakember ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a fájlcserélés negatívan befolyásolta a produkció pénzügyeit. "Más részről sok személy, akik a sorozaton dolgoztak - engem is beleértve -, több pénzt érdemeltek volna, ha mindegyik letöltés legális lett volna" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban. Az idei Emmy-díjkiosztón a Breaking Bad kapta a legjobbnak sorozatnak járó elismerést, s emellett a legjobb mellékszereplőként Anna Gunn emelhette diadalmasan magasba a szobrocskát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sonajdoba #6
    50euro az körülbelül fel havi csomag cigaretta ára. az azért nem egy vagyon. nem tudom pontosan mennyi a cigaretta, de ahol két fő cigarettázik ott biztosan elmegy havi 150euro cigarettára.

    én pár evvel ezelőtt a havi cigipénzemből vettem autót. azóta benzinre költök :D
  • cellik #5
    honnan a csodabol veszik hogyha valaki valamit letol akkor az tetszik is neki legfeljebb csak ismertebb ha tobben toltikle
    es bevetelbol sem lenne tobb mert ha magamat veszem peldanak akkor ha fizetos anyagrol van szo nem toltom le nem azert mert szeretek bunozni hanem mert nincs mibol es szerintem vagyunk igy tobben is aki a netet meg kitudja fizetni demar masra nem futja amugy a letoltott dolgoknak talan meg a felesem tetszik de meg nem lattam, probaltam adig nem tudhatom ugy van ez mint az etelel hiaba mondja valaki hogy az finom meg magam nem probalom meg adig elhiszem amit mond de eves utan lehet soha tobbet lani sem akarom nem enni
  • sonajdoba #4
    szerintem ezek a filmesek tejesen hülyék vagy csak rossz a politikájuk. miért nem csinálnak egy saját "torlent" oldalt ahonnan havi 50 Euroért bármilyen, akárhány filmet le lehet tölteni barmikor, bárki jogsertés nélkül.

    én biztos befizetnek rá ha havi 15-20 akármilyen filmet megnézhetnék róla anélkül, hogy egyszer valamikor valaki rám üsse az ajtót.

    ide jó nyugodtan csatlakozhatnának a programok, játékok zenek is.

    hogy kevesebb lenne a bevételük? nem hiszem. akkor senki nem fizetne 1xr 2000Eurot az Adobe csomagért, de senkinek nem lenne szüksége arra, hogy ellopja kifizettem egy havi 50Eurot és attól a perctől kezdve minden programot nyugodtan használhatók. én fizetnek.

    de ezzel lehet, hogy csak én vagyok igy
  • xido #3
    Nekik ez valahogy reklámidőben ketyeg inkább..és a szokásos átlagolt,felszorzott,
    kihelyezett kis mérővel kiszámolt nézettség..de mit ad isten,kis hazánkkal karöltve lehet pár ország,ahova egy sorozat lassan vagy sehogy nem jut el és akkor muszáj kalózkodnunk,hogy törne le a kezünk,mert próbálunk hozzájutni ahogy lehet..
  • sanyicks #2
    Vagy lelövik a sikeres sorozat, mert csak. Ellenben alig nézett szart nyomnak éveking.
  • Szefmester #1
    Értem... ha a tévében nézem meg akkor pénzt kapnak érte tőlem, ha netről nézem akkor meg nem. Ennek a mechanikáját igazán elmagyarázhatnák nekem részletesebben is, mert nem igazán tudom feldolgozni hogy azt hogy pontosan tudják mikor néztem meg őket a tévében és hanyadik perctől...
    Mondjuk már onnan válik érdektelenné a csipogásuk a nem nézik elegen a legálisat témában, miután egy Amerikában "sikertelen" sorozatot a világ minden egyéb részén sikeres attól ők még lelövik mert nem nézik elegen...