Berta Sándor

A premierrel együtt árulnák pénzért a filmeket

A Sony és a Disney munkatársai Dél-Koreában titokban tesztelték azt az üzleti modellt, amely szinte egy időben teszi lehetővé az aktuális mozifilmek levetítését és online kölcsönzését.

Az ötlet nem új, de eddig - érthető okokból - az egyesült államokbeli moziláncok nem igazán lelkesedtek érte. Amennyiben ugyanis valaki a premiereket követően rövid idő múlva online is megnézheti az új alkotásokat, akkor az később nem fog elmenni a moziba. A Columbia Pictures - a Sony leányvállalata - áprilisban mutatta be Dél-Koreában a Django elszabadul című művet, amely három héttel később már elérhető volt a kábeles, az internetes és a műholdas televízióadók műsorkínálatában is. A Disney ugyanezt a megoldást választotta a Rontó Ralph animációs film esetében.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a tesztek mennyire váltották be a reményeket, és sem a Sony, sem a Disney nem akarta kommentálni a The Wall Street Journal értesüléseit. A korábbi hasonló tesztek ugyanakkor kevéssé voltak sikeresek, igaz, általában kisebb produkciók esetében próbálták ki őket. Az új üzleti modell elszenvedői a nagy amerikai moziláncok, például a Regal Entertainment és az AMC. Az üzemeltetők azt követelik, hogy a filmszínházas és a televíziós, illetve online premierek között legalább 90 napos szünet legyen.

A nagy filmstúdiók közül a Sony és a Disney tesztelte elsőként az új terjesztési rendszert. A dél-koreai felhasználók kiválaszthatták, hogy az új alkotásokat otthon vagy a moziban akarják megtekinteni. Amennyiben a modell beválik, úgy további filmstúdiók is követhetik a két társaság példáját és ezzel teljesen új korszak kezdődhet a filmiparban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jackal #8
    Teljesen jó ötlet, kényelmes, legális. Bizonyára több bevételük fog belőle származni, mint a csak mozis premierekből. Már csak az ára a kérdéses...
  • Paul #7
    Végre, talán lesz is belőle valami. Régen tényleg jó volt a mozi csak ott voltak az új filmek ("Itt vannak újra a Szellemirtók, hiába tiltották a bírók..." még mindig megy kívülről:) , meg amúgy is jó buli volt, de szerintem eljárt felette az idő.
    Részemről inkább kicsit többet fizetek egy premier filmért és otthon nézem kényelmesen (akkor állítom meg amikor nekem tetszik, azt eszek-iszok ami szimpatikus stb.) mint mozi...

    Szóval hajrá !
  • Windwalker #6
    ez csak akkor lesz sikeres ha olcson lehetne streamelni stb. ha nem akkor inkabb beulok 2000 Ft-ert a moziba hogy megnezzem, mint 5000ert megvegyem aznap, sot meg ha 2000 be is kerulne, inkabb a mozit valasztanam persze csak latvanyos filmek eseteben. Ha dragan adjak akkor bebukik majd a dolog.
    Szoval ez a legujabb otletuk a kalozkodas megelozesere, mukodne is ha olcso lenne. De mar eleve nem kellett volna fejos malacnak nezni az embereket es max 500-1000 Ft ert kene arulni azt kesz. Tegyuk fel 500-ert megveszi 300 000 ember, de 5000-ert csak 10 000 a maradek meg letolti, es meg csodalkoznak rajta.
  • zola2000 #5
    Én is fizetnék a koreai és japán filmek legális magyarországi letöltéséért...
  • Jakuza1 #4
    Szerintem meg ugy megbukik, mint annak a rendje.
  • neszeneked20 #3
    szerintem jó ötlet
  • gombabácsi #2
    200-300 ft-t fizetnék egy új film dvd minőségű letöltéséért
  • Sir Quno Jedi #1
    Rájöhetnének már, hogy mozikra az égvilágon semmi szükség sincsen már.