Berta Sándor

Lassul az elektronikus könyvolvasó-eladások növekedése

Amellett, hogy kezd telítődni az amerikai és európai piac, az egyre jobb és olcsóbb táblagépek is csökkentik a növekedési lehetőségeket. A színes, videókat is lejátszó eszközökkel szemben ezek csupán a hosszú üzemidőt tudják felmutatni.


Nagyon kellene már a színes kijelző
A kis méretű, könnyű és olcsó tábla PC-k megjelenését és elterjedését nagyon megérzik a gyártók. Az ő szempontjukból a legnagyobb problémát az okozza, hogy a táblák egyre több funkciót kínálnak a felhasználóknak, lehetővé teszik videók és fotók megtekintését, a zenehallgatást és az internetes böngészést. Különösen a 7 és a 8 hüvelykes kijelzővel rendelkező modellek jelentenek komoly konkurenciát az elektronikus könyvolvasóknak. E készülékek körülbelül fele 200 eurónál is olcsóbb, ezzel szemben egy elektronikus könyvolvasó átlagosan 97 euróba kerül. Az utóbbiak előnye a kisebb súly, ami átlagosan 200 gramm; az E-Ink technológiás képernyő, ami kevésbé fárasztja a szemet, nagy kontrasztarányú és akár erős napfényben is kiválóan olvasható; s az akár két hónapos üzemidő (kizárólag olvasás esetén).

A jelenség elsősorban az ismertebb gyártókat és márkákat (Kindle, Sony Reader, Tolino, Kobo) érinti. A BITKOM nevű szakmai szervezet jelentős mértékben módosította a korábban kiadott előrejelzését, így idén várhatóan nem 1,4 millió, csak 832 000 elektronikus könyvolvasót értékesítenek majd Németországban. Előrejelzésük alapján a bevétel tavalyhoz képest az idén 19 százalékkal fog nőni és 81 millió eurót tesz majd ki. 2014-ben tovább nőhet a bevétel és az eladott eszközök száma. Achim Berg, a szervezet alelnöke elmondta: a kizárólag elektronikus könyvolvasóként használható eszközöknek kialakult a saját piaci szegmensük, mert elsősorban a sokat olvasóknak kínálnak olyan előnyöket, mint a hosszú üzemidő és a szemet nem terhelő képernyő.

Az IHS iSuppli már tavaly decemberben azt prognosztizálta, hogy hamarosan háttérbe szorulhatnak és kiszorulhatnak a piacról a kizárólag elektronikus kötetek olvasására alkalmas készülékek. Utódaik pedig a táblagépek lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #14
    "The device supports only one file format, which is PDF.

    Sony says that it will be field trialing the device at several Japanese universities later this year. Sony’s goal is to offer the tablet commercially by the end of its fiscal 2013. That would be somewhere around May of 2014 according to reports."

    Meglatjuk bevalik-e. Viszont egy szines kijelzoju android-os tablet-hez kepest iszonyat buta, de legalabb vekony es konnyu. Egyebkent az emlitett 3 hetes uzemido szerintem csak kikapcsolt wifi-vel erheto el.
  • Szefmester #13
    "írható" e-ink alapú 13,3"os reader: Májusi hír...
  • kvp #12
    "Ellenben a színes videó lejátszársa is alkalmas e-paper nem fogyaszt többet mint a sima epaper. Mind a kettő bistabil, csak a videó lejátszásra alkalmas az gyorsabban vált képet. Olyan mintha másodpercenként 24* lapoznál. Ha állóképet nézel akkor nem fogyaszt. Ha lapozol fogyaszt. Ha filmet nézel akkor sokat lapozol... ennyi."

    Igen, csak eppen masodpercenkent 24-et lapozni sokkal tobb energia kell mint amennyivel az lcd-k vagy az oled panelek mennek, pedig azok jellemzoen konstans 60 pfs-el mennek. Egy epaper kijelzo 1-2 fps felett nem gazdasagos, akkor inkabb oled, az olcsobb es szebb is a kepe.

    "ami mondjuk mini-hdmi bemenettel ráköthető lenne akármilyen tabletre"

    A hdmi nem stopclock-os, tehat folyamatosan jon rajta a jel, atlag 60-200 fps-el. Ha eleteszunk egy differencialis aramkort, ami buffereli es felismeri azt amikor nem valtozik a kep ket frissites kozott, az tobb eroforrast igenyel mintha inkabb butan 60 fps-el frissitenenk. A legtobb videokartya meg nem arra van tervezve, hogy kepes legyen hdmi-n jelezni, hogy most ismetelt kep jon, tehat a statikus uzemu kijelzoket nem kell frissiteni. Viszont erre a celra egy bluetooth link pont jo vagy az uj intel thunderbolt, amiben mar van stopclock-os videocsatorna tamogatas is. Tehat az otlet megoldhato, de eleg sok fejlesztest igenyel es nem biztos, hogy vegul olcsobb lesz.

    ps: Ha mar tabla meretu szovegolvaso, akkor lehessen mar ra jegyzetelni. Marpedig ez toll tamogatast es a tollat koveto nagysebessegu kepfrissitest igenyel. Innentol meg jobban jarunk egy oled-es vagy lcd-s tablet-tel. Az ebook reader-eknek ugyanaz a jovojuk mint a walkman-eknek/diskman-eknek vagy a dedikalt medialejatszoknak es az ultrakompakt (szappanos doboz) fenykepezogepeknek. A legtobb telefon es tablet ma mar kepes ezeket kivaltani egyetlen keszulekben.
  • Ender Wiggin #11
    van olcsó, ismeretlen márkájú színes olvasó. én sem vennék márkásat, sosem.
  • menpe #10
    Kindle DX-et nézegettem egy darabig, de rengeteg munka lementegetni online oldalanként a képregényeket, utána Calibre-el konvertálni, csak hogy el is tudjam olvasni végre.
    Androidra van rá tökéletes alternatíva, ami egyből online jeleníti meg ezeket vagy le is lehet menteni offline olvasásra a kiadványokat különböző konvertálgatás és szutykolás nélkül. Viszont ezeket nem lehet telepíteni az eddig megjelent 10"-os modellek egyikére sem -.- PSP-n szenvedtem ilyesmivel egy ideig még a kezdetekkor, soha többet.
    Nagyon nagy ötlet lenne viszont egy e-ink kabát, ami mondjuk mini-hdmi bemenettel ráköthető lenne akármilyen tabletre mintegy külső megjelenítő. A tablet ereje megmaradna, olvasni, rss-t követni tökéletes, videót nézni pedig ott lenne a default kijelző. És ezt akár egy tokkal egybeépíteni, hogy ne sérüljön se a tablet, se a külső képernyő. Meg bilibe lóg a kezem sajnos...
  • Szefmester #9
    Ellenben a színes videó lejátszársa is alkalmas e-paper nem fogyaszt többet mint a sima epaper. Mind a kettő bistabil, csak a videó lejátszásra alkalmas az gyorsabban vált képet. Olyan mintha másodpercenként 24* lapoznál. Ha állóképet nézel akkor nem fogyaszt. Ha lapozol fogyaszt. Ha filmet nézel akkor sokat lapozol... ennyi.

    Miközben a tabletek úgy zabálják az aksit mintha kötelező volna. Még akkor is ha csak egy oldalt bámulsz 20 percen át. Az ereader ilyenkor nem fogyaszt, a tablet meg annyit mintha az ereaderen filmet néznél. Egyszerűen energiahatékonyság alapján a tablet a közelébe nem ér egy readernek ha olvasásról van szó. Sőt ha azt nézzük hogy az újabbak netképesek is, és érintőképernyősök, és mintha lenen opcionális világítás is... már majdnem tablet. Csak jobb. :D A könyveknek nem kell majd komolyabb gép mint a tableteknél ha új alkalmazást akarnak rárakni.
  • Mekong Delta #8
    kurva anyjukat a gyártóknak!
  • tomcsa4 #7
    Jó hírem van. A három pontodból kettő teljesült. Csak nem az a kettő, amit te kiemeltél.

    Wifi kipipálva és használható is. 10 collos méret még felejtős. Viszont a harmadik pontod megint csak teljesült, mert egyre több olvasón android (2.1,2.2 igaz, de droid) van. A másik felén meg Linux disztró.

    Viszont ha képregényt szeretnél olvasni, akkor felejtős még az egész, muszáj neked is a 10 coll. (Mint nekem, aki szinte csak újságot szeretne olvasni.)
  • menpe #6
    Rengeteget olvasok viszont e-olvasóm még nincs. Miért?
    - Wifi
    - 10" képátmérő kell a kényelemhez (képregények esetén ideális)
    - Normális android telepíthető programokkal, nem szutyok zárt rendszer
    Ezekből csak 1. adott legtöbb esetben, max 2., de a 3. nélkül számomra halott az ötlet. Pedig utálok csillogós kijelzővel szerelt, kint használhatatlan tableten olvasni, de ez van jelenleg.
  • kvp #5
    Az energiatakarekos elektronikus papir nem szines es lassu, tehat mozgokephez nem jo. Ezert viszont csak olvasasra jo, ami miatt keveset gyartanak belole, tehat draga lesz. A szines es gyors valtozata pedig nem fogyaszt kevesebbet mint egy sima transflexiv lcd vagy egy oled, ami vilagit is, de megsem nem kell hozza hattervilagitas. Innentol adott egy draga es nem elterjedt technologia (epapir) es adott ket egyre olcsobb es terjedo technologia (lcd, oled), amiket egyszerubb is eloallitani. Arrol nem beszelve, hogy a legtobb ember nem konyveket akar olvasni, hanem csak az internetet, amihez viszont egy szines videoljatszasra alkalmas tablet jobb. Nagyon ugy nez ki, hogy az elektronikus konyvolvaso is a buta telefonok sorsara fog jutni, a legtobben kivaltjak egy multifunkcios eszkozzel.

    ps: En az elso e konyvemet meg egy ti89-es szamologepen olvastam, kb. egy mai ebook olvaso aksi elettartalmaval es tudasaval rendelkezett (a matematikai csomag es a sajat fejlesztesu alkalmazasok telepitese mellett). Viszont ma a legolcsobb telefon is nagysagrendekkel fejlettebb.