Berta Sándor

Véget ér az e-könyvolvasók korszaka

Az IHS iSuppli előrejelzése alapján hamarosan háttérbe szorulhatnak és kiszorulhatnak a piacról a kizárólag elektronikus kötetek olvasására alkalmas készülékek. Utódaik a tábla PC-k lehetnek.

Az idén várhatóan világszerte 14,9 millió e-könyvolvasót értékesítenek, ami 36 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A tendencia a következő években tovább folytatódhat, így 2016-ban már csak világszerte 7,1 millió e-könyvolvasót adnak majd el. Mindez azt jelenti, hogy nagyon kevés a valószínűsége annak, hogy sikerül újra megközelíteni a tavalyi 23,2 millió eladási szintet. A piackutatók úgy vélik, hogy ez a folyamat még a gyorsan változó IT-ágazatban is példátlan és amennyiben az előrejelzéseik bejönnek, akkor bebizonyosodik, hogy az egyetlen funkciós céleszközöket idővel kíméletlenül kiváltják a többfunkciós termékek. Ugyanez a sors várhat később a fényképezőgépekre, az MP3-lejátszókra és a navigációs készülékekre is, igaz, esetükben az "aranykorszak" némileg tovább tarthat.


Az IHS iSuppli munkatársai abból indultak ki, hogy az e-könyvolvasók gyártói - a túlélés érdekében - kénytelenek lesznek a közeljövőben az előállítási áron vagy az alatt eladni a termékeiket. Más cégek, például az Amazon viszont megengedhetik maguknak, hogy olcsón kínálják a modelljeiket és ezáltal akár veszteségeket is termeljenek, mert egyrészt a tartalmak eladásából élnek, így versenyképesek tudnak maradni, másrészt Fire néven már ők is árulnak táblaszámítógépet.

Az e-könyvolvasók talán továbbra is elérhetők lesznek, de sosem érik majd el a korábbi népszerűségüket. Ugyanakkor az is igaz, hogy az alacsonyabb ár, a valószínűtlenül hosszú üzemidő és a széles kínálat miatt ezek a termékek továbbra is keresettek lesznek, főleg a vékonyabb pénztárcával rendelkező felhasználók körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Aborg #77
    Mar regota fenem a fogam egy e-tintas olvasora, de amig nincs 7-es atmeroju addig kivarok. A 6-os szerintem kicsi, a 9-es meg tul nagy. Jelenleg a PocketBook Touch tetszik a legjobban, csak hat az is 6-os. Remelem kiadnak egy hetest mielott veget erne az e-olvasok korszaka :)
  • spidey #76
    Van, aki még vásárol MP3 lejátszót 2013-ban (az iPod shuffle-féle, sportolóknak szánt ultramini kategórián kívül)?
  • Khelben #75
    "Egy e-ink olyan hatást kelt, mintha a kijelzőnek lenne az a színe, amit látunk rajta. Az LCD meg egy vetített kép. Világít valami mögötte, és az csak egy részét engedi át. ... Ha ilyen kijelzővel készíthetnék a tableteket"

    Készítenek, nekem is olyan van, amolednek hívják. Nem világít mögötte semmi, a kijelzőnek van olyan színe, amit látsz rajta. Plusz még tud fényt is kibocsájtani, ezért sötétben is használható. E-ink -> kuka :)
  • narumon #74
    "Ismét adod a hülyét."

    Nanemááár.

    "Kábé százan leírták, hogy a cikk felvetése hiányos. Nem listázza az okokat."

    Milyen okokat kellene listázni? Nem értem.

    "Kábé mindenki érti és elfogadja, hogy sok embernél a tablet kiváltja a könyvolvasót."

    Én nem ezt láttam.

    "De véleményüknek is hangot adnak, hogy az e-ink alkalmasabb a könyvolvasásra, mint az LCD, ezért itt erős a kompromisszum kötés azoknál, akiknél jó a tablet."

    Ezzel meg senki nem vitatkozott.

    "Te meg elkezded bizonygatni, hogy az LCD pont kényelmesebb a szemnek."

    Akkor valamit félre olvastál. Én annyit írtam, hogy nem rosszabb. Ezt meg tartom.

    "EZ nem igaz, maximum annyit lehetne mondani, hogy bevállalod a kompromisszumot, mert neked az is elég, amit az LCD nyújt."

    Nem látom a kompromisszumot itt, de legyen igazad. ÉN bevállalom. (Igazából mint írtam nekem egy eink lenne kompromisszum - mert nem tudnék mindent olvasni amit most olvasok)

    "Nem, te azt bizonygatod, hogy az sokkal jobban kíméli a szemet."

    Összekeversz valakivel.

    "És akkor benyögöd azt, ami most az idézetben szerepel. Hát a lónak a kékeresét játsz meg itt a Terézanyát, ne nekem."

    No ezt értelmezni sem tudtam a második fele meg egy szimpla mocskolódás nem is értem komolyan. Egy szinvonalat feltételez és nem pozitív értelemben :(

    "A papír könyv az igazi."

    Egyetértek ezért is van szép kis könyvtáram.
  • Vol Jin #73
    "Na most kb. eloszor egyetertek Vol Jinnal, na nem az ocska stilusaval."

    Differenciáltan viselkedek itt. Vannak, akik valószínűleg soha nem fogják saját magukon érezni az ócska stílusom, míg másoknál gyakorta tetten érhető lesz. AZ elvem, hogy az égbekiáltó baromságokat nem kell hímestojásként kerülgetni. Nem személynek szól, hanem az adott kommentnek. Szóval, ha a 16?9-es képarányról van szó, és azt írod, hogy a zsidók találták ki az egészet, hogy degeszre tömjék a zsebüket, akkor hülyeként foglak kezelni. EGy másik topikban, ahol meg épkézlább gondolataid vannak, ott nem.

    Papichulonak ritkán vannak épkézláb gondolatai, ezért neki ritkán jut szép szó tőlem.
  • Vol Jin #72
    "Persze. NEKEM hasznos, hogy éjszaka az ágyban lekapcsolt villanynál olvashatok, ÉN nem vennék tablet mellé ebook olvasót. ÉN ismerek még ilyen embereket.
    Végig így fogalmaztam, ami furcsa, hogy ezt néhányan képtelenek elhinni. Megint a tipikus SG eset. Ha neki (valakinek) az ebook olvasó az igazi az oké, de ha más (sok) ember erre tabletet használ az már hihetetlen. Ha ezt még egy cikkben is leírják akkor az hazugság. Tipikus SG, tipikus SG."

    Ismét adod a hülyét. Kábé százan leírták, hogy a cikk felvetése hiányos. Nem listázza az okokat. Kábé mindenki érti és elfogadja, hogy sok embernél a tablet kiváltja a könyvolvasót. De véleményüknek is hangot adnak, hogy az e-ink alkalmasabb a könyvolvasásra, mint az LCD, ezért itt erős a kompromisszum kötés azoknál, akiknél jó a tablet. Te meg elkezded bizonygatni, hogy az LCD pont kényelmesebb a szemnek. EZ nem igaz, maximum annyit lehetne mondani, hogy bevállalod a kompromisszumot, mert neked az is elég, amit az LCD nyújt.

    Nem, te azt bizonygatod, hogy az sokkal jobban kíméli a szemet.

    És akkor benyögöd azt, ami most az idézetben szerepel. Hát a lónak a kékeresét játsz meg itt a Terézanyát, ne nekem.

    Amúgy az e-inkről is elég vegyes a véleményem. A papír könyv az igazi. Van szaga, van tapintása, és a könyveket úgy kellene árulni, hogy a könyben egy kis tasak, és abban a filléres 2-3 megás e-book egy SD-n. Mert az e-book is csak egy kompromisszum.
  • Vol Jin #71
    Nem véletlen lett kifejlesztve, akkor amikor az LCD már rég létezett.
  • Vol Jin #70
    "Mivel a feny is EM hullam, ezert az is vibral, ergo az E-Ink is vibral, csak 'olyan sebesseggel, amit az ember nem kepes erzekelni' :)
    "

    Nálad nehéz eldönteni, hogy adott pillanatban tisztában vagy-e azzal, hogy amit írsz az netto baromság vagy sem. Van különbség egy hullám frekvenciája és a burkoló görbélyének a frekvenciája között. Egy parasztbácsi egy ilyen sánta operálással, lehet, hogy meg lehet vezetni, csak azok nem itt fórumoznak. Úgyhogy egy ilyen leírásakor csak egy kérdés merül fel az olvasóban. Te vagy ilyen hülye vagy a másikat nézed annak. Jó, lehet, hogy humornak szántad, erre utal a smiley is, csak tudd, hogy ilyen dilemmákat is felvet egy ilyen szösszeneted.
  • Papichulo #69
    "Az eink pont azért lett kifejlesztve, mert könyvolvasónak az LCD alkalmatlan."

    Mondod te, az orvosoknak mas a velemenye...
  • Vol Jin #68
    "Te melyik egyetemen vegezted orvosi tanulmanyaidat es hol voltal szemesz rezidens? Na, akkor szamomra pont annyit er a te velemenyed."

    Személyes tapasztalat, te ostoba.

    Kábé százan leírták már, hogy mit tapasztalnak. Az nem hat meg, hogy te szerelmes vagy az ipadodba, az sem hatna meg, ha szerelmes lennél a galaxy tabodba, mielőtt elkezdesz applehaternek kikiáltani.

    Az eink pont azért lett kifejlesztve, mert könyvolvasónak az LCD alkalmatlan. Olvasni lehet vele, csak szar arra a célra.