Szekeres Viktor

Kicsinálhatja az új törvény a tévécsatornákat

A legújabb reklámadó tervezet nem ad sokat a költségvetéshez, azonban nagyon nagy mértékben érintené a két magyar kereskedelmi tévécsatornát, melyek drasztikus lépésekre kényszerülhetnek.

A kormány által kivetni tervezett reklámadó elég komolyan sújthat pár médiacéget, a lapkiadók mellett a legnagyobb csapást a magyar kereskedelmi tévécsatornák szenvednék el - mint ahogy minden bizonnyal ez is a tervezett törvény célja. A két legnagyobb bevétellel rendelkező cég, az RTL Klub és a TV2, illetve az M-RTL Zrt. és az MTM-SBS Zrt. összesen 5-6 milliárd forint adót fizethet be, ami a reklámadó összes bevételeinek több, mint felét jelentené. Természetesen mindkét közleményben nyilvánult meg a tervezett adónemről.

A magyar RTL Csoport közleménye: "A magyar RTL Csoport megdöbbenéssel értesült az Európában példa nélküli új adófajta, a reklámadó tervéről, különösen a mai napon megjelent törvénytervezetről. Az adó egy teljes iparágat tesz tönkre, amely az elmúlt öt évben már így is bevételei felét elvesztette. A ma közzétett tervezet kifejezetten a televíziós iparágat lehetetleníti el, azon belül is a legnagyobb bevétellel rendelkező RTL Klubot érinti, hiszen az adó progresszivitása úgy van meghatározva, hogy az elsősorban társaságunkat hozza nehéz helyzetbe. Mindez jelentősen szegényebbé teszi a magyar tartalom ipart, nagymértékben csökkenti a Magyarországon előállított műsorok mennyiségét, és munkahelyek százait veszélyezteti a médiaiparban. A magyar RTL Csoport szoros figyelemmel követi a törvényjavaslat alakulását és minden opciót mérlegel a további magyarországi működésével kapcsolatban."

A TV2 közleménye: "A reklámadó terve váratlanul ért minket, nagyságrendje meglepő és teljességgel elfogadhatatlan: csődbe viszi a 10 milliárdos árbevétel feletti vállalatokat, ezzel szemben költségvetési oldalon - tekintve, hogy egy 100 milliárd alatti reklámpiacról beszélünk - nagyságrendileg nem jelent számottevő bevételt. A reklámadó bevezetésével több száz ember munkahelye kerülne veszélybe, alapvető, a nézőket 15 éve szórakoztató és tájékoztató műsorok szűnhetnek meg, emellett nem lenne pénz tömegtájékoztatásra, közszolgálati feladatok teljesítésére."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #39
    Elolvastam a posztokat. Mit ne mondja, ennyi hülyét ritkán látni egy kupacban mint itt.

    "extra profit" hívőknek: a Ti logikátok alapján minden MAGÁN vállalat pofátlan, amelyik nem nullszaldós? Idióták...

    "gagyi műsor" hívőknek: ha nem tetszik a műsor, mert xar, ne nézd. Ha ismersz olyat, aki nézi, tanácsold neki, hogy ne nézze. Ennyi. Én sem szeretem a ker.tévék műsorait, nem is nézem őket.

    A Ti megnyilvánulásaitok és nézőpontjaitok alapján simán elmennétek a Nazi pártba felvételi nélkül...

    A sok vaknak: ha nem vettétek volna észre az egész arra megy ki, hogy a TV2 árát minél mélyebb szintre lehúzzák, hogy Nyergesék olcsón meg tudják venni. Onnantól kezdve ugyanúgy f*s műsorok mennek majd, csak jópár órányi fide$$ lózunggal, propagandával kiegészítve. Egyszerűen minden fronton a pártot akarják fényezni.
    Az RTL meg a többi adó járulékos veszteség, max azokat is megveszi valamelyik képviselő rokona vagy haverja.

    Ja: ilyen helyzetekben, amikor piaci szereplőket (pl trafik árusok is)egy-egy felfuvalkodott képviselő beadványával kisemmizetté lehet tenni, a befektetők el fognak menni.

    Utána meg mindenki nézheti a narancsos adókat heti 2 alkalommal, meg varrhatja a bocskorát, mert a külföld és a pénz hiánya visszaküldi hosszú távon az országunkat - nem a Balkánra - hanem a középkorba.
  • jpp #38
    A mocsok meg jön máshonnan. Senkit nem kényszerítenek erre mégis nézik. Pedig van Mezzo, Discovery ...

    Ha erre van igény akkor lesz más aki megadja.
  • jpp #37
    A vicc, hogy RTL lesz. Csak kimegy Luxemburgba és semmit nem adózik itthonra, nem vonatkoznak rá a médiaszabályok (a magyar). Lásd Cool és társai... Max a földfelszini sugárzást bukják ezzel ami úgyis kifutóban van (15% kb.).
  • dyra #36
    Ezt most úgy mondod mintha ebben az országban bármikor is lett volna sajtó szabadság. Semmi nem fog változni. Annyi, hogy most mások a gazdik.
  • Inquisitor #35
    Olyan szó nincs, hogy "extra profit". Illetve Marx szerint meg az ő ... khmmm ... hívei szerint van.

    A két tévéért nem lenne nagy kár, ha olyan sok mindent lehetne fogni ingyen helyette ... de nem lehet.
    És lehet másnak nem szúrja a szemét ha összes média 80-90%-a egy érdekcsoport (sőt egy ember) kezébe összpontosul, de nekem igen. Az olaszoknál így vert gyökeret egy jó ember, akinek maffiával vannak ügyei és csak azért nincs sitten, mert amikor megválasztották egyből hozott saját magára vonatkozó mentelmi jogot törvénybe. :D
  • Inquisitor #34
    "Tiszta haszon? Mire költik?"

    Remélem nem múltál 12 éves, különben ez gáz lenne.
    De segítek. Azért hívják KERESKEDELMI tévének, mert a reklámbevételekből üzemeltetik, tartják fent, adnak fizetést a melósaiknak, vesznek é gyártanak műsorokat ... és most ennek a pénznek a jó részét csapják egyesek pofán.
  • Inquisitor #33
    Látom másnak is feltűnt a "véletlen egybeesés". :D

    Valaki meg akar venni valamit, de nem biztos , hogy eladják neki.
    Erre tök "véletlenül" jön egy törvény, hogy ne érje meg azt a dolgot fenntartani.

    Amúgy nem Simicska hanem Nyerges akarja megvenni, nem? Persze igaziból az majdnem ugyan az.

  • Prof William #32
    Na a Győzike adót azért ne mert akor megint midnenkiarról sírna hogy mekkora nagy nácik vagyunk. :)
  • COOLancs #31
    De sajnálom hogy ezek az ingyenélők nem fognak annyit keresni. Nem kell szarni, egyik se fog megszünni az adótól, a bankok is vinnyogtak hogy csődbemennek/kivonulnak stb, és mennyi zárt be?
  • Meridian #30
    Hadd vegye. Ha az annyira jó neki. Meg hagyják hogy elvegye.