Szekeres Viktor

Mi is láthatjuk az utasszállító repülőgép lezuhanását

A televíziózás történetében először a Discovery Channel egyenes adásban közvetíti egy valódi utasszállító repülőgép lezuhanását. A műsort itthon október 18-án láthatják az érdeklődők.

Október 18-án a magyar Discovery Channel műsorán 22:00-s kezdéssel meg lehet nézni a Kíváncsiság kétórás különkiadását, melyben grandiózus kísérlet keretében mutatják be a készítők, hogy mi zajlik valójában a légi szerencsétlenségek során, és mindeközben az utasok túlélési esélyeit befolyásoló körülmények tudományos hátterét is vizsgálja. A repülőgépre szerelt érzékelők és a 188 utashelyre ültetett, törésteszteknél használt tizenöt bábu segítségével nyomon követhetővé válik, milyen és mekkora mértékű erők lépnek működésbe egy légibaleset során. Összesen huszonegy kamera rögzítette a mesterséges balesetet az utastérből, a földfelszínről, sőt, még az utolsó pillanatban katapultáló pilóta sisakjából is. A repülő belsejében készített felvételeken át a nézők a becsapódás pillanatainak is tanúi lehetnek.


A kísérlethez több mint háromszáz fős stábra, egy igazi utasszállító repülőgépre, valamint többszázezer dollárnyi érzékelőre, műszerre és törésteszt-bábura volt szükség. A kísérletet a repülőben tizenkilenc, a gépet kísérő helikopterekről pedig további két kamera rögzítette. A műsorból megtudhatjuk a választ arra, hogy hova üljünk, mit tegyünk, hogy túléljünk egy esetleges légikatasztrófát.

A baleset helyszíne a mexikói Sonora-sivatag egy lakatlan része volt, melyet hosszas kutatómunkával választottak ki. Biztonsági okokból a mexikói hadsereg, rendőrség és biztonsági cégek szakemberi együttesen őrizték a kijelölt területet. A NASA 1984-ben végrehajtott kísérlete óta nem volt rá példa, hogy biztonsági kutatás céljából egy teljes utasszállító gépet a földnek vezessenek.

A sorozat további részei november 13-tól, kedd esténként 21 órakor láthatóak a Discovery Channel műsorán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • brueni #3
    ...továbbá nem véletlenül felvett a kép sarkában hmályos felvételről van szó, hanem "egyenesen" a lényeget filmezik...
  • brueni #2
    nem élő adás, hanem egyenes. vagyis nem agyonmanipulált...
  • PetiX87 #1
    f(^^,) Akkor ez mitől is egyenes adás, ha már felvették?